«Ο σεξισμός είναι ζήτημα παιδείας»
Την άποψη της πως ο σεξισμός στο ποδόσφαιρο είναι πρωτίστως ζήτημα παιδείας, εξέφρασε η πρώην αρχηγός της εθνικής Αγγλίας και παίχτρια της Άρσεναλ, Κέισι Στόνεϊ, με αφορμή την κουβέντα που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα για το σεξισμό που δέχεται η γιατρός της Τσέλσι, Έβα Καρνέιρο.
Διαστάσεις έχει πάρει τον τελευταίο καιρό το ζήτημα του σεξισμού στο αγγλικό ποδόσφαιρο, μετά την ανακοίνωση της Τσέλσι για τις υβριστικές και αισχρές σεξιστικές επιθέσεις που δέχθηκε η όμορφη γιατρός της λονδρέζικης ομάδας στα παιχνίδια με Αρσεναλ και Γιουνάιτεντ.
Πλέον μετά και τα συχνά φαινόμενα ρατσισμού στα γήπεδα υπάρχει ευαισθησία σε κάθε μορφή διάκρισης καθώς και σε γεγονότα που δημιουργούν θέματα ισότητας στους αγωνιστικούς χώρους.
Μιλώντας στο BBC η πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας της Αγγλίας, Κέισι Στόνεϊ δήλωσε πως τα σεξιστικά φαινόμενα στα αγγλικά γήπεδα θα πρέπει να καταπολεμηθούν μέσω της εκπαίδευσης και όχι μέσω τιμωριών.
«Μου αρέσει το συγκεκριμένο παιχνίδι και θεωρώ πως είναι για όλους ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος και σεξουαλικότητας. Καμία διάκριση στο συγκεκριμένο άθλημα δεν θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή» αναφέρει χαρακτηριστικά η παίχτρια της Άρσεναλ.
«Πλέον εργαζόμαστε επαγγελματικά στο συγκεκριμένο άθλημα και αυτό αποδεικνύει πως το γυναικείο ποδόσφαιρο, αλλά και οι γυναίκες που εργάζονται σε αυτό, αξίζουν το σεβασμό» πρόσθεσε.
Για το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα έχει πάρει θέση και ο οργανισμός «Women in football» που εκπροσωπεί περισσότερες από 1.200 γυναίκες που εργάζονται με κάθε τρόπο στο άθλημα, ζητώντας από τους εμπλεκομένους με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, να καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές κάθε είδους σεξιστικές επιθέσεις που πέφτουν στην αντίληψη τους.
Επιπλέον και η Υφυπουργός Αθλητισμού, Έλεν Γκαρντ, αποφάσισε να στηρίξει μια μεγάλη καμπάνια θεωρώντας πως η FA δεν έχει πράξει όσα θα έπρεπε για να καταπολεμήσει τα σεξιστικά φαινόμενα εις βάρος γυναικών μελών ομάδων, διαιτητών, δημοσιογράφων και όσων άλλων γυναικών που δραστηριοποιούνται στο χώρο.
Η Γκαρντ δεν άφησε ασχολίαστο το πρόβλημα και δήλωσε: «Πρέπει να υπερασπιζόμαστε και να επικροτούμε τις γυναίκες εκείνες που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου και παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του παιχνιδιού. Θέλω περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν με το άθλημα. Ο σεξισμός δεν θα πρέπει να γίνεται δεκτός σε οποιαδήποτε μορφή του. Επικροτώ κάθε προσπάθεια να αναφέρονται οποιαδήποτε περιστατικά σεξιστικής κακοποίησης».
Γιώργος Σπανομανώλης