Η νύχτα που ο Ρότζερς άλλαξε τη Λίβερπουλ!

Ενα απλό συμβάν μπορεί να αλλάξει την ιστορία μιας ομάδας. Αρκεί στο τιμόνι της να έχει έναν άνθρωπο με οξυδερκές μυαλό για να δουλέψει σωστά. Η ήττα της Λίβερπουλ στη Βασιλεία τον περασμένο Οκτώβριο και οι καινοτομίες του Μπρένταν Ρότζερς άλλαξαν τάχιστα τα δεδομένα των «κόκκινων».  



Η νύχτα που ο Ρότζερς άλλαξε τη Λίβερπουλ!

Η Λίβερπουλ πέρασε φέτος δύσκολες στιγμές στο πρώτο μισό της σεζόν όμως η εντυπωσιακή αλλαγή της πιστώνεται 100% στον Μπρένταν Ρότζερς και στην ήττα του περασμένου Οκτωβρίου από τη Βασιλεία στην Ελβετία.

Ήταν το ματς, το οποίο έβαλε σε σκέψεις τον Ρότζερς. Ο αγγλικός Τύπος τον χαρακτηρίζει μαθητή του ποδοσφαίρου και αυτός το επιβεβαίωσε στον απόλυτο βαθμό. Εκείνη τη νύχτα, η Βασιλεία αναγκάστηκε πολύ γρήγορα στην αναμέτρηση να μετατρέψει το σύστημά της σε 3-4-3 εξαιτίας ενός τραυματισμού. Ο Πάουλο Σόουζα προχώρησε άμεσα σε αντικατάσταση προσώπου αλλά και συστήματος, πνίγοντας τους «κόκκινους».

Η αλλαγή του συστήματος

Ο Ρότζερς σε όλη τη διάρκεια της επιστροφής στην Αγγλία σκεφτόταν πόσο αυτό το 3-4-3 δυσκόλεψε την ομάδα του και ξεκίνησε να βάζει στο μυαλό του πως ίσως θα έπρεπε να αφήσει το αγαπημένο του 4-3-3 και το 4-4-2, συστήματα τα οποία κατέθεσε στην έκθεσή του για το πώς θα προπονούσε τη Λίβερπουλ, όταν πέρασε από συνέντευξη για να πάρει τη δουλειά.

Από τις πρώτες μέρες στο «Μέλγουντ» προσπαθούσε μέσα από τις προπονήσεις να βρει τα πρόσωπα που θα τον βοηθούσαν περισσότερο στην αλλαγή. Στοιχημάτισε για 2η φορά στον Μπαλοτέλι, όπως έκανε και το καλοκαίρι.  Χρειαζόταν από τον επιθετικό του να πρεσάρει λυσσασμένα πολύ ψηλά στο γήπεδο και να είναι ο πρώτος παίκτης στην κόντρα επίθεση. Έχασε για 2η φορά. Ο Μπαλοτέλι δεν ανταποκρίθηκε ποτέ και για το λόγο αυτό το επόμενο καλοκαίρι δεν θα τον βρει στο «Ανφιλντ».

Ο ρόλος του Εμρέ Τσαν

Έτρεξε στις σημειώσεις του για τους παίκτες του. Διαπίστωσε ότι το σκάουτινγκ που είχε για τον Εμρέ Τσαν, ανέφερε ότι μπορεί να αγωνιστεί άνετα και ως αμυντικός. Αυτό το είχε σημειώσει και σε μια αναφορά του ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Ο Ρότζερς τον επέλεξε για να γίνει ο τρίτος κεντρικός αμυντικός θέλοντας να εκμεταλλευτεί την καλή πρώτη πάσα του.

Τις αλλαγές όμως τις έκανε σταδιακά. Ήξερε ότι αν επιχειρούσε να τα αλλάξει όλα μονομιάς, το «καράβι» θα έμπαζε νερά. Κλείστηκε στο γραφείο του για μέρες ολόκληρες και δεν έφευγε για το σπίτι του πριν τα ξημερώματα. Κόντρα στην Νιούκαστλ ήττα με σκορ 1-0. Κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας ήττα με σκορ 3-1. Στις σημειώσεις του άρχισε να σκέφτεται πως για την αλλαγή θα έπρεπε πρώτα να χρησιμοποιηθούν οι πιο έμπειροι παίκτες και για το λόγο αυτό πέρασε στην ομάδα τον Κόλο Τουρέ. Οι δύο συνεχόμενες νίκες  κόντρα σε Στόουκ και Λέστερ του έδωσαν την αυτοπεποίθηση να συνεχίσει.

Η πίστη στον Χέντερσον

Ο δεύτερος παίκτης, ο οποίος βοήθησε στην αναμόρφωση της Λίβερπουλ δεν ήταν άλλος από τον Τζόρνταν Χέντερσον. Το περασμένο καλοκαίρι η Φούλαμ κατέθεσε πρόταση για το δανεισμό του παίκτη.  Ο Ρότζερς ως όφειλε ενημέρωσε τον ποδοσφαιριστή και απλά του τόνισε ότι αν έμενε στο «Ανφιλντ» θα τον βοηθούσε στη βελτίωσή του. Αν πήγαινε στο «Κρέιβεν Κότατζ» απλά θα είχε περισσότερο χρόνο συμμετοχής.

Ο Χέντερσον είναι ο άνθρωπος πλέον που θα κάνει λιγότερο επώδυνη τη φυγή του Στίβεν Τζέραρντ. Αυτόν ορίζει ο Ρότζερς ως αγωνιστικό αντικαταστάτη του στο γήπεδο και οι μέχρι τώρα εμφανίσεις του Άγγλου μέσου τον δικαιώνουν.

Άλλωστε ο Ρότζερς ποτέ δεν πίστευε ότι οι Άγγλοι ποδοσφαιριστές πάσχουν από έλλειψη τεχνικής. Έδωσε μάλιστα και την εξήγησή του σε αυτό, κάνοντας μια πρωτοποριακή αλλαγή στις ακαδημίες. Μέσα από τη μελέτη του διαπίστωσε ότι οι κρύες καιρικές συνθήκες, δυσκολεύουν έναν ποδοσφαιριστή να δουλέψει πάνω στην τεχνική. Αμέσως έδωσε εντολή στις ακαδημίες και συγκεκριμένα στις ηλικίες από 9 έως 16 ετών να διακόπτουν τις προπονήσεις τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο και να προσθέτουν δύο μήνες το καλοκαίρι, δουλεύοντας αποκλειστικά πάνω σε αυτό το κομμάτι.

Η επιμονή και ο Στέρλινγκ

Στο παιχνίδι με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ» ο Ρότζερς βρισκόταν ήδη υπό πίεση. Η ήττα με σκορ 3-0 συνοδεύτηκε από ποικίλα σχόλια για την επιμονή του στο 3-4-3 όμως το σκορ δεν συμβάδιζε τόσο πολύ με την εικόνα. Η Λίβερπουλ δημιουργικά εκείνο το απόγευμα δεν ήταν κακή και αν ο Στέρλινγκ ήταν πιο αποδοτικός απέναντι στον Νταβίντ ντε Χέα ίσως το ματς να είχε εξελιχθεί διαφορετικά.

Ο Άγγλος επιθετικός ήταν το 3ο πρόσωπο κλειδί στο νέο του σύστημα. Αφομοίωσε άριστα ότι δεν κατάφερε να κάνει ο Μπαλοτέλι και με αυτόν ο Ρότζερς ένιωθε ότι πρέπει να συνεχίσει, περιμένοντας και την επιστροφή του Στάριτζ. Δικαιώθηκε καθώς εκείνη η ήττα ήταν η τελευταία που γνώρισε η Λίβερπουλ.

Οι «δάσκαλοι» του Ρότζερς

Ο Ρότζερς είναι γεγονός ότι φέτος δούλεψε πολύ περισσότερο στη Λίβερπουλ γιατί απλά αναγκάστηκε να το κάνει. Έψαξε και βρήκε τον τρόπο με τον οποίο η ομάδα του θα ξεμπλόκαρε από την απώλεια του Σουάρες και από το κακό ξεκίνημα. Τον βοήθησε εκείνος ο τραυματισμός παίκτη της Βασιλείας και η έμπνευση της στιγμής του Πάολο Σόουζα για να του δημιουργήσει έναν προβληματισμό, ο οποίος θα αποτελούσε την απαρχή μιας νέας εποχής στους «κόκκινους». Ακόμη και σήμερα ανατρέχει αρκετά συχνά στις τακτικές των Ρίνους Μίχελς και Γιόχαν Κρόιφ τους οποίους θαυμάζει, προσπαθώντας να αποτυπώσει στο 2015 αυτά που οι δύο μεγάλες προσωπικότητες του ποδοσφαίρου κατέγραψαν αρκετά χρόνια πριν.

Ανεξάρτητα με το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά, ο Ρότζερς μπορεί να νιώθει δικαιωμένος που κλειδώθηκε μερόνυχτα στο «Μέλγουντ» και έτρωγε τοστ στις 3 τα ξημερώματα για να αντέξει όπως χαρακτηριστικά γράφουν οι Άγγλοι. Αυτή είναι η δική του Λίβερπουλ, στον απόλυτο βαθμό. Από την αρχή μέχρι το τέλος. Σαν να έραψε από την αρχή ένα κοστούμι, το οποίο ήρθε στο Νησί για να αποτελέσει τη νέα μόδα. Για την ώρα η Λίβερπουλ το προβάρει άψογα και ο ίδιος στα 42 του χρόνια δείχνει έτοιμος να ηγηθεί μιας νέας εποχής…