Αυτή η μάχη κρίνεται πάντα στο τέλος

Την πρωταθλήτρια την ξέραμε από καιρό, ενώ η τριάδα «κλείδωσε» με τα διπλά της Αρσεναλ στο Χαλ, της Μάντσεστερ Σίτι στο Τότεναμ και κυρίως με αυτό της Γουέστ Μπρομ στην έδρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία ίσως αναγκαστεί πλέον να ζήσει με την αγωνία της απώλεια της θέσης του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Λίβερπουλ στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές. Όμως, μια (διόλου απίθανη θεωηρητικά) ήττα της Λίβερπουλ στο Στάμφορντ Μπριτζ την Κυριακή ίσως απλουστεύσει και εκεί τα πράγματα... Γράφει ο Γιάννης Μπίλιος



Αυτή η μάχη κρίνεται πάντα στο τέλος

Ως εκ τούτου, η αδρεναλίνη θα μείνει και πάλι σε πολύ υψηλά επίπεδα ως την τελευταία αγωνιστική μόνο στη ζώνη του υποβιβασμού. Και όπως εξελίσσεται η μάχη της σωτηρίας, πάμε για ένα φινάλε-θρίλερ από αυτά που μένουν στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, όπως εκείνο του 2011, όταν η τελική τριάδα του υποβιβασμού (Μπέρμιγχαμ, Μπλάκπουλ, Γουέστ Χαμ) είχε οριστικοποιηθεί με το 2-1 της Τότεναμ επί της Μπέρμιγχαμ στις 5.46 μ.μ. ώρα Αγγλίας, δηλαδή λίγο πριν τη λήξη των αγώνων! Ή όπως εκείνο του 2005, όταν η Γουέστ Μπρομ έγινε η μόνη ομάδα στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ που σώθηκε από τον υποβιβασμό, αν και τα Χριστούγεννα ήταν τελευταία!

Τα αποτελέσματα της προηγούμενης αγωνιστικής ξεκαθάρισαν αρκετά την κατάσταση σε ό,τι αφορά τις δύο τελευταίες θέσεις. Οι ΚΠΡ και Μπέρνλι απέχουν ήδη επτά και οκτώ βαθμούς αντίστοιχα από τη σωτηρία, ενώ και η Σάντερλαντ που είναι κάτω από τη ζώνη έχει έναν επιπλέον αγώνα (στις 20 Μαϊου στην έδρα της Αρσεναλ). Θα πρέπει να γίνει το μεγαλύτερο θαύμα στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ για να σωθεί μία από τις δύο ουραγούς, αλλά θαύματα έκανε μόνο ο Ιησούς -και αυτό ελέγχεται ιστορικά…

Έτσι, η Αστον Βίλα και η Νιούκαστλ με τους 35 βαθμούς, η Λέστερ και η Χαλ με τους 34 και η Σάντερλαντ με τους 33 αλλά και με έναν αγώνα «στο χέρι» (in hand το λένε οι Αγγλοι) είναι οι πέντε ομάδες που θα παλέψουν για τις τέσσερις θέσεις που σε κρατάνε στον παράδεισο. Επί της ουσίας, δε μιλάμε για κανένα μεγάλο χορό μελλοθανάτων, αφού οι θέσεις του υποβιβασμού που «παίζονται» δεν είναι πολλές και δεν αποκλείεται να μάθουμε τελικά την τριάδα πριν τη σέντρα της τελευταίας και 38ης αγωνιστικής. Αλλά δεν αποκλείεται και να ζήσουμε το απόλυτο θρίλερ, με πολλές ομάδες να μην είναι εξασφαλισμένες ακόμα και προς το τέλος των αγώνων της Κυριακής 24 Μαϊου.

Έτσι όπως ανέβασαν τον πήχη οι νίκες της Αστον Βίλα, της Λέστερ και της Σάντερλαντ, οι 40 βαθμοί μπορεί να μην είναι αρκετοί στο τέλος για τη σωτηρία. Για να συνεχίσεις και στην Πρέμιερ Λιγκ 2015-16, θα πρέπει να «καβατζάρεις» τους 41-42 βαθμούς και θεωρώ ότι μπορεί να πιάσει αυτό το όριο η καθεμιά από τις πέντε ομάδες που τώρα καρδιοκτυπούν. Ακόμα και η Σάντερλαντ, ειδικά αν δε χάσει από την Αρσεναλ στον εξ αναβολής αγώνα του Emirates, τέσσερις μέρες πριν την τελευταία αγωνιστική.

Πολλά θα κριθούν στους μεταξύ τους αγώνες: Χαλ-Μπέρνλι αυτό το Σάββατο, ΚΠΡ-Νιουκάστλ και Σάντερλαντ-Λέστερ το άλλο, Αστον Βίλα-Μπέρνλι και Λέστερ-ΚΠΡ την τελευταία αγωνιστική (όλα τα ματς στις 24 Μαϊου στις 5 ώρα Ελλάδας). Ακόμα και οι Μπέρνλι, ΚΠΡ που ουσιαστικά είναι καταδικασμένες, μπορούν να κάνουν ζημιές και να τραβήξουν μαζί τους στον… Άδη κάποιον αντίπαλο. Εμείς οι απ’ έξω που δεν έχουμε την αγωνία τους, εξοπλιζόμαστε με μπίρες και ποπ-κορν και περιμένουμε την τελική μάχη!

ΥΓ. Θα ξαναπώ κάτι, ειδικά στους παίκτες του στοιχήματος: εκεί δεν «δίνουμε» παιχνίδι στον αντίπαλο, επειδή είμαστε «αδιάφοροι». Δεν του το… χρωστάμε για να του το δώσουμε. Και στην Πρέμιερ δεν είναι ποτέ κανείς «αδιάφορος». Τρανό παράδειγμα η τελευταία αγωνιστική του 2009: τέσσερις ομάδες πάλευαν για τη σωτηρία (Σάντερλαντ, Χαλ, Νιούκαστλ, Μίντλεσμπρο) και έπαιζαν με τέσσερις «αδιάφορες». Έχασαν και οι τέσσερις! Εκεί –και μόνο εκεί- τα έχουμε δει και θα τα ξαναδούμε. Ίσως και σε αυτές τις τελευταίες αγωνιστικές.