Ιπτάμενοι ...Κόκκινοι διάβολοι!

Το england365 με αφορμή τον ερχομό του Μέμφις Ντεπάι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παρουσιάζει τους τρεις πιο επιτυχημένους Ολλανδούς στην ιστορία των «κόκκινων διαβόλων».



Ιπτάμενοι ...Κόκκινοι διάβολοι!

Το Ολλανδικό στοιχείο μετά και την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απ' τον Λουίς Φαν Χάαλ, γίνεται ολοένα και πιο έντονο. Στις παρουσίες των Φαν Πέρσι και Μπλιντ, ήρθε να προστεθεί και αυτή του 21χρονου αστεριού της PSV Αϊντχόφεν, Μέμφις Ντεπάι για τον οποίο δαπανήθηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ 24 εκατομμύρια λίρες. Ο ελπιδοφόρος επιθετικός, ο οποίος τερμάτισε στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ της Ολλανδίας με 22 γκολ, θέλει να συνεχίσει μία εξαιρετική παράδοση που έχουν δημιουργήσει ποδοσφαιριστές από τις κάτω χώρες, γράφοντας ιστορία με την φανέλα των «κόκκινων διαβόλων». Τρεις "οράνιε" που έγραψαν ιστορία με την Μάντσετερ Γιουνάιτεντ είναι παρακάτω...

Φαν Ντερ Σααρ

Το νούμερο ένα. H Γιουνάιτεντ φαίνεται πως έχει παράδοση στους αξιόλογους και ξανθούς τερματοφύλακες. Απ' τον Σμάιχελ στον Φαν Ντερ Σααρ και τώρα στον Ντε Χέα. Και αν ο πρώτος ήρθε αμούστακος και ο τρίτος λίγο πριν τα πρώτα "άντα" στο σύλλογο, ο Ολλανδός κίπερ έκανε το ντεμπούτο του στα 35, εμπνέοντας σιγουριά κάτω απ'τα δοκάρια της Γιουνάιτεντ μετά από πολλά χρόνια.

Το "ασχημόπαπο" όπως ήταν το παρατσούκλι του, πρόλαβε να αγωνιστεί επτά ολόκληρα χρόνια με την κόκκινη φανέλα, μετρώντας 266 συμμετοχές αλλά και πολλά τρόπαια, με σημαντικότερο αυτό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2008 στη Μόσχα, απέναντι στην Τσέλσι. Ο Έντουιν μάλιστα, απέκρουσε το τελευταίο πέναλτι (Ανελκά) στη ψυχοφθόρα διαδικασία και έπαιξε έτσι καθοριστικό ρόλο στο να κατακτήσει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 3ο τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά.

Τέσσερα πρωταθλήματα Αγγλίας, δύο Λιγκ Καπ, τρία FA Cup και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων καθώς και πολλές ατομικές διακρίσεις όπως η ανάδειξή σε καλύτερο τερματοφύλακα της Πρέμιερ (3 φορές) αλλά και της Ευρώπης απο την UEFA (2009) σκιαγραφούν το επιτυχημένο του πέρασμα από τους 20 φορές πρωταθλητές Αγγλίας.

Το τέλος του στην Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ ήρθε παράλληλα με την αποχώρηση του απ' την ενεργό δράση (2011). Ο 41χρονος τότε κίπερ, δεν θα μπορούσε να κρεμάσει τα ...γάντια του διαφορετικά, παρά μόνο ως πρωταθλητής, όντας ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που έχει κατακτήσει τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ (40 ετών και 205 ημερών). Επίσης αγωνίστηκε μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, αυτό του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ (ήττα με 3-1 απ' την Μπαρσελόνα στο Γούμπλει).


 

Ρούντ Φαν Νίστελροϊ

Γυρνώντας το χρόνο πίσω θα αναπολήσουμε έναν άλλον "Φαν", τον γνωστό και ως "Φαν δε Μαν", που δεν είναι άλλος απ' τον Ρούντ Φαν Νίστελροϊ.

Οι συγκρίσεις με το νέο απόκτημα της Γιουνάιτεντ (Ντεπάι) είναι αναπόφευκτες και πως να μην είναι άλλωστε. Όχι δεν μοιάζουν σαν παίκτες αν και οι δύο επιθετικοί, αλλά κάτι η καταγωγή τους, κάτι η PSV Αιντχόφεν απ' την οποία πήραν μεταγραφή και οι δύο, ανεβάζουν αυτόματα τον πήχη για τον Ντεπάι, ο οποίος είναι ο νεότερος παίκτης στην Ευρώπη, που έχει φτάσει τα 15 γκολ μέσα σε μία χρονιά.

Το αν ο Ντεπάι ξεπεράσει σε τίτλους τον Φαν Νίστελροϊ είναι άγνωστο, αλλά είναι κάτι πολύ πιθανό πιθανό καθώς ο πρώην παίκτης της Μάντσεστερ κατέκτησε μόλις τέσσερα τρόπαια (Premier League, League Cup, FA Cup, FA Community Shield) στα πέντε χρόνια που παρέμεινε στο Ολντ Τράφορντ.

Αριθμός δυσανάλογος με τα ατομικά του στατιστικά και τα όσα πρόσφερε, καθώς σε 219 αγώνες πέτυχε 150 γκολ, κερδίζοντας έτσι δύο συνεχόμενες φορές το βραβείο "Sir Matt Busby Player of the Year", κάτι που το έχουν καταφέρει μόνο ο Ρόι Κιν, ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Νταβίντ Ντε Χέα.

Στα παράσημα του, είναι οπωσδήποτε το βραβείο ως καλύτερος παίκτης της Πρέμιερ Λιγκ το 2002-2003 αλλά και οι τρεις φορές που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Τσάμπιονς Λιγκ (01-02, 02-03, 04-05).

Το τέλος του δεν ήταν αυτό που θα ήθελε, καθώς πλήρωσε την κακή του σχέση με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και παραχωρήθηκε στην Ρεάλ Μαδρίτης. Ενδεικτικό του πόσα πρόσφερε στο σύλλογο, ο Ρούντ Φαν Νίστελροϊ, παραμένει μέχρι και σήμερα στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Ευρώπη.

Γιαπ Σταμ

Τρεις χρονιές, 127 συμμετοχές, ένα τρεμπλ, άλλα δύο πρωταθλήματα Αγγλίας και ένα κύπελλο συλλόγων. Όχι και άσχημα για την πιο ακριβή μεταγραφή αμυντικού -μέχρι εκείνη τη στιγμή- στον κόσμο, ο οποίος δικαίωσε τους διοικούντες την Γιουνάιτεντ που έβγαλαν απ'τα ταμεία τους 11 εκ. λίρες για να τον αποκτήσουν από την PSV Αιντχόφεν, καθώς τόσο στην χρονιά του τρεμπλ (πρώτη του) όσο και στις δύο επόμενες, ήταν βασικός και αναντικατάστατος.

Με την αξία του στο ΤΟΠ-3 των "oράνιε" που πέρασαν απ'την Γιουνάιτεντ και απ΄τους πλέον αγαπημένους παίκτες -που πέρασαν απ'τα χέρια- του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον όπως φαίνεται και απο πολλά σημεία της αυτοβιογραφία του τελευταίου.

Μάλιστα η απόφαση του Σερ Άλεξ να πουλήσει τον 29χρονο τότε στόπερ στην Λάτσιο με 17 εκ. λίρες, κρίθηκε ως λανθασμένη απ΄τον ίδιο, αλλά όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μετά απ;o χρόνια "Δεν μπορούσα να αρνηθώ τέτοια πρόταση για 29χρονο αμυντικό".

Τέλος, το κατώφλι του Όλντ Τράφορντ πέρασαν και άλλοι Ολλανδοί κατα καιρούς, χωρίς να έχουν ανάλογη επιτυχία. Απ'τον Άρνολντ Μιούρεν (1982-1985), μέχρι τον Γιόρντι Κρόιφ (1996-2000) και απ'τον Ρέιμοντ Φαν ντερ Γκάου (1996-2002) μέχρι τον ...πρόσφατο Αλεξάντερ Μπίτνερ (2012-2014) και φυσικά τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι. Το αν ο Ντεπάι θα καταφέρει να μπει στο ΤΟΠ-3 και να δικαιολογήσει τα 24 εκ. λίρες που κόστισε θα φανεί στο μέλλον, το μόνο σίγουρο είναι πως το μέλλον του ανήκει...

Ανέστης Κατσανδρεδάκης