Η άγνωστη ιστορία του γυναικείου ποδοσφαίρου

Τα γήπεδα του Καναδά φιλοξενούν το έβδομο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Γυναικών και το england365.gr προσπαθεί να φωτίσει ορισμένες άγνωστες πτυχές ενός αθλήματος που θεωρήθηκε τη δεκαετία του 1920 στην Αγγλία, «ακατάλληλο για γυναίκες».



Η άγνωστη ιστορία του γυναικείου ποδοσφαίρου

Ο Ιρλανδός δανδής Όσκαρ Ουάιλντ είχε παρατηρήσει κάποτε πως «το ποδόσφαιρο είναι άθλημα για ζωηρά κορίτσια και όχι για λεπτεπίλεπτα αγόρια» και κάτι παραπάνω λογικά θα ήξερε αφού στα χρόνια του, τέλη δεκαετίας 1890 με αρχές δεκαετίας 1900 το γυναικείο ποδόσφαιρο στη Μεγάλη Βρετανία δεν έμοιαζε να είναι βγαλμένο από τον... Άρη και γνώριζε μεγάλη φήμη.

Πολλές φορές παιχνίδια μεταξύ «κυριών» συγκέντρωναν περισσότερους από 50.000 φιλάθλους, πολύ περισσότερους δε από ότι τα αντίστοιχα ανδρικά ματς της εποχής εκείνης, την ίδια ώρα που τη δεκαετία του 1920 η Αγγλία μετρούσε περισσότερα από 150 γυναικεία ποδοσφαιρικά σωματεία.

Ωστόσο γύρω στα 1930 η Αγγλική Ομοσπονδία αποφάσισε πως το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα «ακατάλληλο για γυναίκες», δρομολογώντας παράλληλα την απαγόρευση του και μετατρέποντας το σε ένα αθλητικό ανδρικό άβατο.

Χρειάστηκε μάλιστα λίγο ως πολύ, περισσότερο από μισός αιώνας, προκειμένου οι γυναίκες στο «νησί» να κλοτσήσουν ξανά επίσημα το «τόπι», διεκδικώντας αθλητική ισονομία από τους κρατούντες τις ποδοσφαιρικές τύχες.

Γυναίκες που ξεσήκωναν τα πλήθη

Η πρώτη έξαρση του γυναικείου ποδοσφαίρου εμφανίστηκε ιστορικά περίπου κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι γυναίκες κλήθηκαν να εργαστούν κυρίως στη βαριά βιομηχανία και τα εργοστάσια, όταν οι άνδρες είχαν φύγει να πολεμήσουν.

Οι γυναίκες άρχισαν, άμα τη απουσία των ανδρών, να αποκτούν ανδρικές κοινωνικές συνήθειες μεταξύ των οποίων και οι αθλητικές δραστηριότητες και κυρίως το ποδόσφαιρο, που εκείνη την εποχή παρέμενε λαοφιλές στην αγγλική αστική τάξη.

Ανήμερα των Χριστουγέννων toy 1917, σε μια αλλιώτικη «Boxing Day» περισσότεροι από 10.000 θεατές θα παρακολουθήσουν ένα γυναικείο ματς στην περιοχή του Πρέστον. Τρία χρόνια αργότερα, στη «Boxing Day» του 1920, το «Γκούντισον Παρκ» του Λίβερπουλ θα γεμίσει ασφυκτικά από 53.000 θεατές που θέλησαν να παρακολουθήσουν ένα παιχνίδι ανάμεσα στις γυναίκες της «Αγίας Ελένης» και τις «Dick Kerr’s Ladies».

Η «σχολή» των Dick Kerr’s Ladies

Η γυναικεία ομάδα «Dick Kerr’s Ladies» αποτέλεσε έναν από τους καινοτόμους και πρωτοπόρους συλλόγους στα μέσα της δεκαετίας του 1910, αφήνοντας βαριά παρακαταθήκη στο γυναικείο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Πήρε το όνομα της από το εργοστάσιο «Dick Kerr & Co» το οποίο παρήγαγε πυρομαχικά εν καιρώ πολέμου, ενώ ήταν η πρώτη γυναικεία ομάδα που τόλμησε να φορέσει εμφανίσεις με σορτς, αλλά και να πάρει μέρος σε αγώνες εκτός αγγλικών συνόρων.

Την απόφαση για δημιουργία της συγκεκριμένης ομάδας, ενίσχυσε μια νίκη της ομάδας των «κυριών» του συγκεκριμένου εργοστασίου τον Οκτώβριο ρου 1917 απέναντι στους άνδρες εργαζόμενους, σε ένα παιχνίδι που προέκυψε στην προσπάθεια της εργοδοσίας να αποσυμφορήσει το έμψυχο δυναμικό από τη σκληρή δουλειά και να δώσει κίνητρα για επιπλέον εργασία στους υπαλλήλους, μιας και είχε μειωθεί κατά πολύ η παραγωγή.

Τα επόμενα δε χρόνια που η ομάδα έγινε τρόπον τινά επίσημη, το εργοστάσιο «Dick, Kerr & Co» που αποκτούσε φήμη μέσω της γυναικείας ομάδας του, φρόντιζε να αμείβει την κάθε παίχτρια, με δέκα σελίνια το παιχνίδι.

Από το ζενίθ στο… ναδίρ

Στις 5 Δεκεμβρίου του 1921 η FA αποφασίζει να βάλει οριστική ταφόπλακα στο γυναικείο ποδόσφαιρο που βρισκόταν στο απόγειο του, απαγορεύοντας τη διεξαγωγή γυναικείων ματς σε χώρο με σταθερές θέσεις, κάνοντας επί της ουσίας έξωση των γυναικών από τους αγωνιστικούς χώρους των γηπέδων και των σταδίων.

Η συγκεκριμένη απόφαση της αγγλικής ομοσπονδίας στηρίχθηκε πάνω στα θεμέλια μιας άκρως σοβινιστικής άποψης που θεωρούσε πως το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα μόνο για άνδρες και δεν θα πρέπει να ενθαρρύνεται η γυναικεία συμμετοχή.

Ο ρους της γυναικείας ποδοσφαιρικής ιστορίας στο «νησί» θα αλλάξει σχεδόν μισό αιώνα αργότερα. Το 1971 θα ιδρυθεί η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Γυναικών (WFA) η οποία θα επαναφέρει στο προσκήνιο ένα άθλημα που κυλούσε πάντα στις φλέβες της γυναικείας κοινότητας στην Αγγλία.

Η επιστροφή

Οι επόμενες δεκαετίες έμελλε να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος για την οριστική επιστροφή του γυναικείου ποδοσφαίρου στο προσκήνιο.

Το 1997 η FA θα αλλάξει μια και καλή στάση και βγάζοντας από πάνω της το σοβινιστικό μανδύα θα καταθέσει πλάνο για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου των γυναικών.

Επιπλέον η δημιουργία της γυναικείας «Λίγκας» το 2011 θα ενισχύσει το πρεστίζ του αθλήματος που γνωρίζει πλέον άνθηση και φήμη. Το Σεπτέμβριο του 2014, τα στατιστικά στοιχεία έδειξαν πως στην Αγγλία περισσότερα από 2.6 εκ. Κορίτσια κυνηγούν μια μπάλα σε ακαδημίες και συλλόγους, την ίδια ώρα που τον περασμένο Νοέμβρη στο Γουέπλεϊ, κόπηκαν περισσότερα από 55.000 εισιτήρια στον αγώνα Αγγλία – Γερμανία.

Ωστόσο οι κινήσεις από τους υπευθύνους δεν μένουν ως εκεί. Αναμένεται μέχρι το 2017 να επενδυθούν περίπου 30 εκ. λίρες προκειμένου να ενισχυθούν οι ακαδημίες και να δώσουν έμφαση και βάρος στο να κρατήσουν τα νεαρά κορίτσια εντός των τεσσάρων γραμμών, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η άποψη πως το γυναικείο ποδόσφαιρο, ήρθε για να μείνει.

Γιώργος Σπανομανώλης