Μέσα από 40 κύματα, στο… «λιμάνι» του

Ο Γουέιν Ρούνεϊ συμφώνησε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για νέο πενταετές συμβόλαιο και αν το εξαντλήσει θα συμπληρώσει έντεκα χρόνια στο Όλντ Τράφορντ. Εξέλιξη που με όσα μεσολάβησαν, μόνο αναμενόμενη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Το england365 σας παρουσιάζει το χρονικό της συμφωνίας.



Μέσα από 40 κύματα, στο… «λιμάνι» του
«Είμαι πολύ χαρούμενος που ανανέωσα με τη Μάντσεστερ. Οι άνθρωποι της ομάδας με έπεισαν ότι εδώ ανήκω». Αυτή η δήλωση ανήκει στο Γουέιν Ρούνεϊ και έγινε Παρασκευή 22 Οκτωβρίου.
 
«Συναντήθηκα με την διοίκηση της Μάντσεστερ και οι άνθρωποι της δεν μου έδωσαν καμία από τις εγγυήσεις που ζήτησα για το μέλλον του συλλόγου. Οπότε τους ανακοίνωσα ότι δεν θέλω να ανανεώσω». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον ίδιο άνθρωπο και ειπώθηκαν μόλις δύο μέρες νωρίτερα από τα παραπάνω….
 
Το τι έγινε, τι ειπώθηκε και τι μεσολάβησε για να υπάρξει αυτή η πλήρης ανατροπή, δεν έχει γίνει για την ώρα γνωστό, αν και μέρα με τη μέρα θα βγαίνουν λεπτομέρειες προς τα έξω….
 
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Γουέιν Ρούνεϊ μετά το ματς της Αγγλίας με το Μαυροβούνιο για τα προκριματικά του Euro 2012 κάνει δηλώσεις με τις οποίες αδειάζει τον προπονητή του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον που τον αφήνει εκτός αποστολής επικαλούμενος τραυματισμό. Ο ίδιος ο διεθνής επιθετικός, λέει: «Δεν είμαι τραυματίας. Νιώθω καλά, πλέον. Αν παίζω κάποια ματς και μετά μένω εκτός αποστολής για δύο ή τρία είναι αδύνατον να βρω ρυθμό». Όταν τον ρωτούν για ποιο λόγο θεωρεί ότι ο Φέργκιουσον επαναλαμβάνει ότι δεν τον υπολογίζει λόγω τραυματισμού, εκείνος απαντάει: «Δεν έχω ιδέα…»
 
Οι δηλώσεις του επιθετικού της Γιουνάιτεντ κάνουν τον γύρο του κόσμου και προκαλούν αντιδράσεις. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον δεν τοποθετείται δημόσια, ωστόσο η κρίση στις σχέσεις των δύο ανδρών αρχίζει να διαφαίνεται….

Πριν το ματς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Μπούρσασπορ για το Τσάμπιονς Λιγκ, φτάνει η ώρα που ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον μιλάει για το θέμα. Ο Σκοτσέζος τεχνικός επιβεβαίωσε ότι… υπάρχει θέμα και έριξε το μπαλάκι στον παίκτη.

Μιλώντας στο SkySports ο Φέργκιουσον, τόνισε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί θέλει να φύγει, αλλά είναι ανένδοτος στην απόφασή του. Είμαι πολύ απογοητευμένος από τη στάση του». Παράλληλα όμως ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία κρίση στις σχέσεις τους.

«Ποτέ δεν έχω τσακωθεί με τον Γουέιν. Πράγματι ταλαιπωρούταν από τραυματισμό και μάλιστα το είχε επιβεβαιώσει και ο ίδιος. Όσον αφορά την προσωπική του ζωή και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τελευταία, από τη μεριά μας κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να τον βοηθήσουμε. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σαν σύλλογος έχει τέτοιο χαρακτήρα. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί θέλει να φύγει από την ομάδα που είναι μια εκ των σπουδαιότερων στην Αγγλία».

Ο τεχνικός των «κόκκινων διαβόλων» καταλήγοντας, έριξε το μπαλάκι στον Ρούνεϊ: «Προσωπικά δεν μπορώ να κάνω τίποτα περισσότερο από όσα έχω κάνει. Η πόρτα παραμένει ανοιχτή πάντως. Τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού, ο Ντέιβιντ (σ.σ. Γκιλ, γενικός διευθυντής) μου είπε ότι είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις ανανέωσης συμβολαίου με τον παίκτη, ωστόσο θα συνεχίζονταν μετά το Μουντιάλ. Στις αρχές Αυγούστου με πήρε για να μου πει ότι ο Ρούνεϊ δεν ήθελε να ανανεώσει. Εξεπλάγην γιατί πριν από λίγους μήνες τόνιζε ότι βρίσκεται στην καλύτερη ομάδα του κόσμου», ήταν τα λόγια του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρούνεϊ στο ματς με την τουρκική ομάδα δεν αγωνίστηκε καθώς ο Φέργκιουσον συνέχισε να τον θεωρεί… τραυματία.

Η κατάσταση είχε ξεφύγει και όλοι περίμεναν να ακούσουν την απάντηση του ίδιου του Ρούνεϊ. Αυτή δεν άργησε. Με δηλώσεις του στις 20 Οκτωβρίου, ο σταρ της Μάντσεστερ επιβεβαίωσε ότι δεν θέλει να ανανεώσει το συμβόλαιό του, κάνοντας λόγο για διαφορά με τους ιδιοκτήτες της ομάδας σε φιλοσοφία.

«Είναι αλήθεια, ότι συναντήθηκα με τον Ντέιβιντ Γκιλ την περασμένη εβδομάδα, όμως δεν μου έδωσε καμία από τις εγγυήσεις που ήθελα για το ρόστερ της ομάδας στο μέλλον. Έπειτα του είπα ότι δεν θέλω να ανανεώσω το συμβόλαιό μου», δήλωσε αρχικά και συνέχισε:

«Άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον όσα είπε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον χτες και κάποια σημεία ομολογουμένως με εξέπληξαν. Είναι απόλυτα αληθές αυτό που είπε για τα ραντεβού που είχαμε, εγώ και ο ατζέντης μου με την ομάδα για να διαπραγματευτούμε το νέο μου συμβόλαιο. Στη διάρκεια αυτών των συναντήσεων τον Αύγουστο ζήτησα εγγυήσεις για να ξέρω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα σαν σύλλογος να φέρνουμε κάποιους από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου στην ομάδα.

Για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έτρεφα πάντα τον μεγαλύτερο σεβασμό. Πως θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά ξέροντας την τεράστια ιστορία της και ειδικότερα έχοντας την τύχη να συμμετέχω και εγώ στις επιτυχίες των έξι τελευταίων χρόνων; Για μένα μετράνε τα τρόπαια, όπως μας έχει συνηθίσει ο σύλλογος υπό τις οδηγίες του Σερ Άλεξ. Για το λόγο αυτό πιστεύω πως οι απαιτήσεις μου είχανε βάση».

Τέλος, ο διεθνής επιθετικός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον για τον οποίο είπε: «Παρά τις τελευταίες εντάσεις, θα οφείλω πάρα πολλά για πάντα στον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Είναι ένας σπουδαίος προπονητής και μέντορας που με βοήθησε και με συμβούλευσε από τη μέρα που άφησα την Έβερτον σε ηλικία 18 ετών. Για το καλό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εύχομαι να μπορούσε να συνεχίσει για πάντα αφού είναι μοναδικός και ιδιοφυία».

Από αυτό το σημείο και έπειτα το διαζύγιο θεωρείτο δεδομένο…. Ήδη τα αγγλικά ΜΜΕ έφερναν στην επιφάνεια διάθεση για προτάσεις από Σίτι, Μπαρτσελόνα και άλλες πολλές ευρωπαϊκές ομάδες, χωρίς κανείς να βγει να πει κάτι επίσημα.

Χθες βράδυ, οι οπαδοί της Μάντσεστερ, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Περίπου 30 άτομα πήγαν έξω από το σπίτι του Άγγλου επιθετικού και του έστειλαν το δικό τους μήνυμα: «Υπέγραψε στη Σίτι και είσαι νεκρός», έγραψαν πάνω σε μία πινακίδα με το πρόσωπο του παίκτη, πριν απομακρυνθούν από την αστυνομία.

Ένα άλλο στοιχείο, που βγήκε το πρωί της Παρασκευής και άρχισε να βάζει ψήλους στα αυτιά όσων ασχολούνται με το θέμα, ήταν ότι το στοίχημα για την παραμονή του στη Γιουνάιτεντ, αποσύρθηκε από τις περισσότερες εταιρείες. Αυτό οδήγησε στη σκέψη ότι ίσως να γινόταν μία νέα προσέγγιση ανάμεσα στις δύο πλευρές…. Λίγο πριν τις 15:00 ώρα Ελλάδος, γράφτηκε το φινάλε στο πολύκροτο αυτό σίριαλ με την υπογραφή νέου πενταετούς συμβολαίου ανάμεσα στις δύο πλευρές, με οπαδούς της Γιουνάιτεντ να πανηγυρίζουν έξαλλα….