«Πίστη»στο ντέρμπι της Σκωτίας

Η μάχη μεταξύ Σέλτικ και Ρέιντζερς χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο ιστορικά ντέρμπι του πλανήτη. Και πώς να μην είναι έτσι όταν η κόντρα κρατάει από το 1888, όταν έγινε ο πρώτος αγώνας μεταξύ «καθολικών» και «προτεσταντών». Γιατί αλλού το ποδόσφαιρο είναι σαν… θρησκεία και αλλού είναι θρησκεία κυριολεκτικά από μόνο του.



«Πίστη»στο ντέρμπι της Σκωτίας

Οι ρίζες της κόντρας

Τα θεμέλια του μίσους μπήκαν από τον 17ο αιώνα και τον Τριακονταετή πόλεμο (1618- 1648), όταν προτεστάντες και καθολικοί χωρίστηκαν, με κηλίδες αίματος να κάνουν τον χωρισμό παντοτινό. Το 1873 ιδρύθηκε η Ρέιντζερς και πολλοί προτεστάντες αγκάλιασαν την ομάδα. Το 1887 ιδρύθηκε το αντίπαλο δέος και άμεσα τάχθηκαν δίπλα του οι καθολικοί. Το 1888 γεννήθηκε το Old Firm με τις διαστάσεις τις κόντρας να ξεπερνούν κάθε άλλο ντέρμπι ανεξαρτήτως μεγέθους ομάδων. Ανεξαρτήτου μεγέθους και ποιότητας πρωταθλημάτων. Στα γήπεδα τα ντέρμπι Σέλτικ - Ρέιντζερς έκοβαν την ανάσα, με θρησκευτικές διαμάχες, επιθέσεις με μαχαίρια και μπαλτάδες, με προσευχές και κατάρες. 122 χρόνια αργότερα και κανείς δεν έχει χάσει ακόμη την πίστη του.

Ρεκόρ και Προϊστορία

Πώς να την χάσει άλλωστε όταν είναι υποστηρικτής ομάδων με παγκόσμια ρεκόρ; Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό όμως οι δύο αντίπαλοι έχουν να επιδείξουν στατιστικά που πολλά μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα ζήλευαν. Η Ρέιντζερς είναι η πρώτη ομάδα σε τίτλους παγκοσμίως φτάνοντας με την περσινή κατάκτηση του πρωταθλήματος τους 110! Από την άλλη η Σέλτικ έχει το παγκόσμιο ρεκόρ συνεχόμενων πρωταθλημάτων με 9 κατακτήσεις την περίοδο (1966-1774)!

Οι μεταξύ τους αναμετρήσεις είναι υπέρ των προτεσταντών με 155 νίκες σε 388 αγώνες σε πρωτάθλημα, κύπελλο και λιγκ καπ. Η Σέλτικ έχει επικρατήσει 140 φορές, ενώ 93 ματς έχουν λήξει ισόπαλα.

Competition

Played

Rangers

Draw

Celtic

Scottish League

295

116

83

97

Scottish Cup

46

16

8

22

League Cup

46

23

2

21

Totals

388

155

93

140


Σήμερα

Φέτος οι δύο αντίπαλοι έχουν ξεκινήσει με το απόλυτο! Σε 8 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα μετρούν 8 νίκες με την Ρέιντζερς μνα βρίσκεται στην πρώτη θέση λόγω καλύτερη διαφοράς τερμάτων. Ακολουθούν οι αποστολές και οι ελλείψεις των ομάδων.

Σέλτικ: Μακροχρόνια απών ο αμυντικός Χίνκελ (χωρίς συμ.), επιστρέφει στην αποστολή ο αριστερός μπακ Μάλγκριου (2 συμ.), δεδομένα τραυματίες και οι μέσοι Μπράουν (7/1), Καγιάλ (3 συμ.). Παράλληλα δεν υπολογίζεται και ο σημαντικός φορ Ντάριλ Μέρφι (5/2), ενώ παραμένει φυσικά εκτός ο νεαρός Φόρεστ (4/2) με τραυματισμό στον αστράγαλό του.

Η αποστολή:
Τ: Ζαλούσκα, Τσέρβι
Α: Τσα, Λούβενς, Χούιφελντ, Χουάρες, Μαϊστόροβιτς, Γουίλσον, Ισαγίρε, Τουάρντζικ, Μάλγκριου, Ρογκν
Μ: Λέντλεϊ, Κι, Κονρόι, Τάουελ, ΜακΚορτ, ΜακΓκιν
Ε: Μαλόνεϊ, Σαμαράς, Στόουκς, Χούπερ

Ρέιντζερς: Την μεγάλη έκπληξη θα κάνει ο μέσος ΜακΚάλοχ που θα βρίσκεται τελικά στη διάθεση του μάνατζερ Σμιθ, ενώ ξεπέρασε και το πρόβλημα μικροτραυματισμού που τον ταλαιπωρούσε, ο αμυντικός Μπρόουντφουτ.

Η αποστολή:

Τ: ΜακΓκρέγκορ, Αλεξάντερ
Α: Μπρόουντφουτ, Μπουγκερά, Γουέιρ, Πάπατς, Γουίτακερ, Γουέμπστερ, Φόστερ
Μ: Εντού, Ντέιβις, Γουάιλντ, Χάτον, ΜακΚάλοχ
Ε: Νέισμιθ, Μίλερ, Λιτλ, Σάινι, Βάις, Λόι

TAGS: