Πρέπει να μείνει η Βρετανία για να παλέψουμε μαζί!
Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος εξηγεί τους λόγους που η Μεγάλη Βρετανία οφείλει να παραμείνει στην Ευρώπη και πως ένα πιθανό Brexit μπορεί να επιταχύνει τις εξελίξεις για κατάρρευση όλης της ευρωζώνης την ώρα που για την ίδια, ίσως μακροπρόθεσμα να την επωφελήσει!
Οι Βρετανοί είναι ένας περίεργος λαός... Οδηγούν ανάποδα, αν και οι ίδιοι πιστεύουν πως αυτό είναι το σωστό και όλοι οι υπόλοιποι το κάνουν λάθος! Μετράνε τις αποστάσεις σε γιάρδες και σε μίλια, υπολογίζουν το ύψος σε πόδια και ίντσες, έχουν τη λίρα και δεν την αλλάζουν με τίποτα (και μεταξύ μας σε αυτό το κομμάτι καλά κάνουν) ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας ακόμα θυμούνται τα σελίνια και δεν συνήθισαν ποτέ το μέτρημα της υποδιαίρεσης σε πέννες! Στο ζύγισμα έχουν τα pounds και γεμίζουν τα ποτήρια τους μετρώντας τα σε pints, έχουν το παραδοσιακό κουδουνάκι ακόμα στις pubs για να προειδοποιούν πότε κλείνει το μπαρ και φυσικά φωνάζουν "Yes" και όχι γκολ όταν η μπάλα πάει στα δίχτυα!
Ακόμα και μέσα στο ίδιο το νησί τους έχουν διαφορές από τόπο σε τόπο!
Άλλο στυλ είναι οι Άγγλοι αλλο οι Ουαλοί, εντελώς άλλο οι Σκωτσέζοι! Οι Βορειοϊρλανδοί που ακόμα κρατάνε ως ύμνο το God Save the Queen και νοιώθουν πολύ περήφανοι που ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι άνθρωποι με πολύ πιο αλέγκρα διάθεση από τους Άγγλους του νότου. Όμως οι Άγγλοι του Βορρά είτε του Μερσεισαιντ είτε του Λάνκασαιρ που έχουν πιο πολλά κοινά με τους Ουαλούς ή τους Ιρλανδούς και αυτοί του Γιόρκσαιρ, ακόμα περισσότερο δε της Νορθουμπελαντ έχουν πάρα πολλούς κοινούς κώδικες (ακόμα και στη γλώσσα) με τους Σκωτσέζους είναι σαν άλλος λαός από εκείνους κάτω από το Watford gap!
Η Ανατολική Αγγλία και η δυτική προς το Ντεβον συν όλη η νότια ακτή ήταν πάντα προνομιούχα αφού η ίδια η Μάργκαρετ Θάτσερ χαρακτήριζε μαζί με το Λονδινο ως ατμομηχανή της βρετανικής οικονομίας. Ο διχασμός που υπήρξε στη δεκαετία του 70 και συνεχίστηκε σε εκείνη του 80 πλήγωσε ένα ολόκληρο κομμάτι του λαού που έν πολλοίς ζούσε ακόμα μέσα στην παραζάλη της εποχής του Britannia rule the waves!
Από την άλλη ένας λαός δύσκολος στις αλλαγές απέδειξε πόσο δημιουργικός και πρωτοποριακός όταν στα 60's σηματοδότησε την εξέλιξη της μουσικής και των τεχνών!
Σήμερα αυτός ο περίεργος λαός ψηφίζει για το μέλλον του αλλά και ουσιαστικά χαράζει τη πορεία για αυτο το οικοδόμημα που λέγεται ευρωπαϊκή ένωση! Ένα Brexit μπορεί να επιταχύνει τις εξελίξεις για κατάρρευση όλης της ευρωζώνης ωστόσο για τους ίδιους ίσως είναι μακροπρόθεσμα καλό! Μέτα από μια δύσκολη και ταραχώδη πενταετία έως επταετία θα πατήσουν τα πόδια τους και θα κουμαντάρουν ξανά οι ίδιοι το καράβι τους χωρίς τος Βρυξέλλες να δίνουν το ρυθμό. Όμως η αλήθεια είναι πως μένοντας μπορούν να επιβάλλουν όρους που οι Γερμανοί θα οφείλουν να αποδεχτούν και αυτό για τους ίδιους μπορεί να είναι καλό αλλά ακόμα καλύτερο θα είναι για την ίδια την Ευρώπη!
Αυτό που πάντως δικαιώνει τους "περίεργους" Βρετανούς είναι η ανάγκη της ιδιαιτερότητας και όλα αυτά τα χρόνια φώναζαν πως κάθε λαός δικαιούται να έχει τους μηχανισμούς του και την αυτονομία του! Πρέπει λοιπόν να μείνουν και να παλέψουν με όλους μας γιατί αλλιώς θα οδηγηθούμε σε αυτό που οι Γερμανοί ονειρεύονται ως "Ηνωμένες πολιτείες της Ευρώπης" με τους ίδιους σε ρόλο αφεντικού!