Κλάτενμπεργκ ο... 6ος!

Μπορεί η εθνική Αγγλίας να μην έχει πολλές παρουσίες σε τελικούς μεγάλων διοργανώσεων, ωστόσο οι Άγγλοι διαιτητές φαίνεται πως εκπροσωπούν επάξια τη χώρα τους, με τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ να γίνεται ο 6ος που θα διευθύνει ένα τόσο μεγάλο ματς, σε εθνικό επίπεδο.



Κλάτενμπεργκ ο... 6ος!

Αναμφίβολα, η φετινή σεζόν ανήκει στον Μαρκ Κλάτενμπεργκ.

Μπορεί στο παρελθόν να έχει «κατηγορηθεί» εντός συνόρων για τις απόφάσεις του, αλλά και τον ιδιότροπο χαρακτήρα του στα αγγλικά γήπεδα, ωστόσο δεδομένα πρόκειται για μία πολύ καλή «σφυρίχτρα».

Μετά λοιπόν τον φετινό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ μεταξύ της Ρεάλ και της Ατλέτικο, ο 41χρονος ρέφερι θα είναι ο «άρχοντας» και στον μεγάλο τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, μεταξύ της Γαλλίας και της Πορτογαλίας, την ερχόμενη Κυριακή.

Αυτόματα λοιπόν, θα γίνει ο 6ος Άγγλος διαιτητής που θα διευθύνει το «μεγάλο ραντεβού» μίας εκ των δύο μεγαλύτερων διοργανώσεων, αυτή του Euro και του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το «ποδαρικό» σε τελικό έγινε στο Μουντιάλ 1950, όταν ο Τζορτζ Ρίντερ ήταν ο διαιτητής του αγώνα Ουρουγουάη – Βραζιλία (2-1). Τέσσερα χρόνια αργότερα, έγινε το «back to back», με τον επίσης Άγγλο Γουίλιαμ Λινγκ να διευθύνει τον τελικό μεταξύ της Δυτικής Γερμανίας και της Ογγαρίας (3-2). Ο 3ος Άγγλος ρέφερι που κατάφερε να δηλώσει το παρόν σε τελικό Παγκόσμιου Κυπέλλου ήταν ο Τζακ Τέιλορ το 1974, στο Ολλανδία – Δυτική Γερμανία (1-2). Τελευταία παρουσία σε τελικό Μουντιάλ, αυτη του Χάουαρντ Γουεμπ, στο ματς της Ολλανδίας κόντρα στην Ισπανία (0-1).

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, πριν τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ ο οποίος θα διαιτητεύσει το ματς της Κυριακής, υπήρξε ο Άρθουρ Χόλαντ, ο οποίος το 1964 ήταν ο ρέφερι του τελικού μεταξύ της διοργανώτριας Ισπανίας και της Σοβιετικής Ένωσης (2-1).

Η σχετική λίστα των Άγγλων διαιτητών:

Μουντιάλ:

1950: Τζορτζ Ρίντερ

1954: Γουίλιαμ Λινγκ

1974: Τζακ Τέιλορ

2010: Χάουαρντ Γουεμπ

Euro:

1964: Άρθουρ Χόλαντ

2016: Μαρκ Κλάτενμπεργκ