Εισαγωγή στη νέα Τσάμπιονσιπ
Tο england365 σας προετοιμάζει για το φετινό πρωτάθλημα της Τσάμπιονσιπ και παρουσιάζει τις «μονομάχους» της αγωνιστκής περιόδου 2016-2017.
Νιουκάστλ Γιουνάιτεντ: Επτά χρόνια αργότερα, ο εφιάλτης της πτώσης στην Τσάμπιονσιπ επέστρεψε στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ». Ευχής έργον για τις «καρακάξες» είναι φυσικά και η άμεση επάνοδος, όπως είχε συμβεί το 2010. Παρά την απώλεια των Τάουνσεντ και -ιδίως του- Βαϊνάλντουμ (πιθανόν και του Σισοκό), η Νιουκάστλ έχει κινηθεί δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού (Γκάμεθ, Σελς, Ρίτσι, Γκέιλ, Χέιντεν, Χάνλεϊ, Κλαρκ,Ντιαμέ) και δεν έχει χριστεί αδίκως ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρωτιά στη φετινή Τσάμπιονσιπ. Επέστρεψε στην Αργεντινή (Σαν Λορέντζο) ο επί οκταετίας «στρατιώτης» της ομάδας , Φαμπρίτσιο Κολοτσίνι.
Νόριτς Σίτι: Τα τελευταία χρόνια το «δρομολόγιο» Πρέμιερ Λιγκ-Τσάμπιονσιπ και αντίστροφα αποτελεί… καθημερινότητα στη Νόριτς. Τα «καναρίνια» δεν χάρηκαν την περυσινή επάνοδό τους στη μεγάλη κατηγορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου, καθώς υποβιβάστηκαν άμεσα. Ο στόχος, όμως, παραμένει ίδιος και είναι το 2017 να ξαναβρεί την ομάδα στην Πρέμιερ. Το σύνολο του Άλεξ Νιλ έχει χάσει -από βασικά στελέχη- μόνο το Ρέντμοντ που πωλήθηκε στη Σαουθάμπτον, ενώ μέχρι στιγμής έχει διατηρήσει τον κορμό της προηγούμενης σεζόν κάνοντας αξιόλογες προσθήκες (ΜακΓκόβερν, Κανός, Τζόουνς, Πρίτσαρντ). Αμφίβολο είναι πάντως, αν θα συνεχίσει στην ομάδα ο Ρόμπερτ Μπρέιντι που έκανε πολύ καλές εμφανίσεις με την Εθνική Ιρλανδίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γαλλίας.
Άστον Βίλα: Είκοσι εννιά χρόνια είχε να γευτεί η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1982 την πίκρα του υποβιβασμού στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Μία από τις μεγάλες δυνάμεις της Αγγλίας, καλείται να επαληθεύσει το «κύρος» που φέρει η μακρόχρονη ιστορία της και να επανέλθει άμεσα στην Πρέμιερ Λιγκ. Απέκτησε τους Γκολίνι (τερματοφύλακας), Τσιμπόλα (μέσος), το μέχρι πρότινος αμυντικό της Μπόρνμουθ, Τόμι Έλφικ, ενώ πολλά ποντάρει στο Σκωτσέζο επιθετικό Ρος ΜακΚόρμακ, για χάρη του οποίου προσέφερε στη Φούλαμ περίπου 14 εκατομμύρια λίρες. Απώλεια για τα μετόπισθεν ο Ιρλανδός διεθνής και «γέννημα-θρέμμα» της ομάδας, Κίαραν Κλαρκ, που πήρε μεταγραφή στην ανταγωνίστρια Νιουκάστλ.
Σέφιλντ Γουένσντεϊ: Έχασε μεγάλη ευκαιρία να επιστρέψει στην Πρέμιερ Λιγκ μετά από 16 χρόνια, διότι ηττήθηκε το Μάιο στον τελικό των πλέι οφ ανόδου από τη Χαλ. Ο αποκλεισμός της Άρσεναλ στους «16» του Λιγκ Καπ με το ευρύ μάλιστα 3-0, ήταν από τις ευχάριστες στιγμές της χρονιάς που μόλις πέρασε. Ξεχωρίζει μέχρι στιγμής η απόκτηση του Σκωτσέζου φορ, Στίβεν Φλέτσερ (που απασχόλησε και την ΑΕΚ), ενώ έκλεισε και τους Αμπντί (μέσος), Κιν (τερματοφύλακας). Η ομάδα του Κάρλος Καρβαχάλ (που πέρασε και από τον πάγκο του Αστέρα Τρίπολης) θα κοιτάξει και φέτος να μπει στην εξάδα και να διεκδικήσει την άνοδο.
Μπράιτον & Χοβ Άλμπιον: Έχασε την τελευταία αγωνιστική την απευθείας άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ, καθώς ισοβάθμισε με τη Μίντλεσμπρο στη 2η θέση της Τσάμπιονσιπ, ωστόσο, υστερούσε σε σύγκριση με την «Μπόρο» και τερμάτισε 3η. Σαν να μην έφτανε αυτό, αποκλείστηκε στην πρώτη φάση των πλεί οφ ανόδου από την 6η Σέφιλντ Γουένσντεϊ. Οι «γλάροι» δεν έχουν κινηθεί μέχρι τώρα εντυπωσιακά στις μεταγραφές (ξεχωρίζει η επιστροφή 5 χρόνια μετά του φορ Γκλεν Μάρεϊ ως δανεικού από την Μπόρνμουθ και η παραμονή ως μόνιμου του Στιβ Σίντγουελ), όμως, θα επιδιώξουν και πάλι να βρεθούν στις υψηλές θέσεις της Τσάμπιονσιπ «ατενίζοντας» την Πρέμιερ Λιγκ.
Ντέρμπι Κάουντι: Τα «κριάρια» βρέθηκαν κοντά στην επιστροφή τους στα «μεγάλα σαλόνια» έχοντας καταλάβει την 5η θέση της περυσινής Τσάμπιονσιπ. Ηττήθηκαν, όμως, στον ημιτελικό των πλέι οφ ανόδου από τη μετέπειτα προβιβασθείσα Χαλ. Έχοντας δώσει μεγάλο αγώνα να κρατήσει στην ομάδα τον Τζεφ Χέντρικ που ξεχώρισε με την Εθνική Ιρλανδίας στο Euro της Γαλλίας, αλλά και να διατηρήσει ορισμένα από τα βασικά στελέχη της προηγούμενης χρονιάς, η Ντέρμπι θα επιδιώξει να τερματίσει το 2017 στις θέσεις που «κοιτούν» την πρώτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.
Ίπσουιτς Τάουν: «Φλέρταρε» πέρυσι με τις θέσεις που οδηγούν υπό προϋποθέσεις στην Πρέμιερ Λιγκ, μα τελικά δεν τα κατάφερε και κατετάγη 7η. Έχοντας κρατήσει τους πιο πολλούς παίκτες και με λιγοστές μέχρι στιγμής κινήσεις (Άνταμ Γουέμπστερ, αμυντικός από τη League Two και την Πόρτσμουθ, Γκραντ Γουόρντ, μέσος που έπαιζε στη Ρόδεραμ, μα ανήκε στην Τότεναμ και Κόνορ Γκραντ, μέσος δανεικός από Έβερτον) η Ίπσουιτς θα επιδιώξει να βρεθεί ξανά κοντά στα υψηλά βαθμολογικά στρώματα της κατηγορίας, μήπως κι έπειτα από μία δεκαπενταετία αδιάλειπτης παρουσίας στην Τσάμπιονσιπ (από το 2002), επέλθει το… πλήρωμα του χρόνου για τη μετάβαση στην ανώτερη κατηγορία.
Κάρντιφ Σίτι: Με τη Σουόνσι να έχει εδραιωθεί στην Πρέμιερ Λιγκ την τελευταία πενταετία, είναι βέβαιο ότι η «αιώνια» αντίπαλος δεν θα επιθυμούσε να συμβιβαστεί με μία ακόμη μέτρια χρονιά στην Τσάμπιονσιπ. Στις μεταγραφές ξεχωρίζει μέχρι στιγμής η απόκτηση του Ουαλού διεθνή πλάγιου μπακ, Τζαζ Ρίτσαρντς, ενώ στην ομάδα εντάχθηκαν και οι επιθετικοί Γκουνονγκμπέ και Ζοχόρε. Το έργο της ανόδου μόνο εύκολο δε θα είναι για την ομάδα της ουαλικής πρωτεύουσας, η οποία, πάντως είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσει για κάτι καλύτερο από την τελική 8η θέση της περυσινής περιόδου.
Μπρέντφορντ: Εκπληκτική η πορεία των Λονδρέζων στις τελευταίες αγωνιστικές του δευτέρου γύρου της προηγούμενης χρονιάς, όταν ξαφνικά από τα κατώτερα στρώματα «εκτοξεύτηκαν» στην 9η θέση. Μία καλή πορεία θα επιδιώξουν να κάνουν και φέτος οι «μέλισσες», αποφεύγοντας αρχικά τις περιπέτειες που έζησαν στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν 2015-2016. Απώλεια για την ομάδα η φυγή του βασικού τερματοφύλακα, Ντέιβιντ Μπάτον που έκλεισε στη Φούλαμ, όπως και του Τζέικ Μπίντγουελ (βασικό αριστερό μπακ πέρυσι) που θα αγωνίζεται πλέον στην ΚΠΡ. Οι έως τώρα προσθήκες της είναι οι Ρομέιν Σόιερς (μέσος) και Ντάνιελ Μπέντλεϊ (τερματοφύλακας), Τζον Ίγκαν (αμυντικός), Κάλουμ Έλντερ (αμυντικός, δανεικός από Λέστερ).
Μπέρμιγχαμ Σίτι: Στη μέση και προς τα πάνω του βαθμολογικού πίνακα της Τσάμπιονσιπ κινήθηκε πέρυσι σχεδόν όλη τη χρονιά η Μπέρμιγχαμ. Οι «μπλε» της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αγγλίας, θα επιχειρήσουν να αναρριχηθούν υψηλότερα από τη 10η θέση, ωστόσο, κρίνεται αρκετά φιλόδοξο να καταφέρουν να… επιβιβαστούν στο τρένο της ανόδου για το 2017. Μόνιμος κάτοικος Μπέρμιγχαμ έγινε ο Γερμανός, Ρόμπερτ Τέσε (είχε έρθει δανεικός από τη Νότιγχαμ Φόρεστ το 2015), αλλά και ο αμυντικός Ράιαν Σότον (έπαιζε ως δανεικός από την Ντέρμπι Κάουντι). Μετά από 5 χρόνια θα αναβιώσει ξανά το ντέρμπι της πόλης κόντρα στην Άστον Βίλα, στο πλαίσιο αγώνων πρωταθλήματος (συναντήθηκαν πέρυσι στο Λιγκ Καπ Αγγλίας).
Πρέστον Νορθ Εντ: Πριν «ξεσκονιστεί» από τα κιτάπια της ιστορίας ο όρος «ανίκητοι» (invincibles) για την Άρσεναλ του 2003-2004, ο τίτλος ανήκε στην ομάδα της Πρέστον του 1888-1889, η οποία κατέκτησε αήτητη το πρωτάθλημα και το κύπελλο Αγγλίας. Λογικό, όμως, λίγος κόσμος να το θυμάται αυτό, μιας και οι... αιώνες περνούν και η άλλοτε κραταιά Πρέστον έχει να αγωνιστεί στη μεγάλη κατηγορία από το 1961! Έπειτα από τέσσερις συνεχόμενες χρονιές στη League One, το 2015 η ομάδα ανέβηκε στην Τσάμπιονσιπ. Στην αρχή του περυσινού πρωταθλήματος είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα, έπειτα, όμως, σταθεροποίησε την πορεία της και παρέμεινε άνετα λαμβάνοντας την 11η θέση στην τελική κατάταξη. Ενισχυμένη παρουσιάζεται μέχρι στιγμής στις μεταγραφές (Μακίνοκ, Μάξγουελ, Σπερ), ενώ έκανε δικό της το μέχρι πρότεινο δανεικό από τη Γουέστ Μπρομ, Άντερς Λίνγκααρντ (πρώην τερματοφύλακας και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Εντούτοις, πρωταρχικός στόχος των «lilywhites» θα είναι να αποφευχθούν οι κακές εμφανίσεις του πρώτου γύρου της προηγούμενης περιόδου που μπορεί να τη φέρουν κοντά στις θέσεις της τρίτης κατηγορίας.
Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς (ΚΠΡ): Ανήκει στις περιπτώσεις εκείνες που κάλλιστα μπορεί να επιβεβαιώσει κανείς το ρητό: «τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία». Είτε στην Πρέμιερ Λιγκ, είτε στην Τσάμπιονσιπ, οι Λονδρέζοι αποτελούν από τις ομάδες που έχουν επενδύσει αρκετά χρήματα, ωστόσο, τα αποτελέσματα επ’ ουδενί δεν έχουν δικαιώσει τις προσδοκίες ιδιοκτητών και κόσμου τα τελευταία χρόνια μετά τους δύο υποβιβασμούς από την Πρέμιερ (2013, 2015) και τη μέτρια περυσινή πορεία που έφερε απλώς τη 12η θέση της κατάταξης. Φέτος το πλάνο ξαναγράφει «άνοδος» και μένει να δούμε το Μάιο του 2017, αν θα επαναληφθούν οι επιτυχημένες πορείες στην Τσάμπιονσιπ το 2011 και 2014. Μεταγραφικά, μπορεί να έχασε τους Φερ και Φίλιπς που αναχώρησαν για συλλόγους της μεγάλης κατηγορίας (Σουόνσι και Γουέστ Μπρομ αντίστοιχα), δεν έμεινε όμως στάσιμη και κάλυψε τα κενά της σε άμυνα (Λιντς, Μπίντγουελ) και κέντρο (Μπόρισιουκ, Κάζινς).
Λιντς Γιουνάιτεντ: Η σπουδαία ομάδα κατά τις δεκαετίες ’60-’70, πρωταθλήτρια Αγγλίας του 1992 και με σπουδαίες ευρωπαϊκές πορείες στο βιογραφικό της (τελικός Κυπελλούχων 1973 που έγινε μάλιστα στο Καυτανζόγλειο της Θεσσαλονίκης, τελικός Πρωταθλητριών 1975, αλλά και ημιτελικά Ουέφα το 2000 και Τσάμπιονς Λιγκ το 2001) έχει 12 χρόνια να αγωνιστεί στην Πρέμιερ Λιγκ. Από το 2004 «βολοδέρνει» σε Τσάμπιονσιπ κυρίως, αλλά και League One (2007-2010), ενώ πέρυσι έκανε άλλη μία κακή για τα ιστορικά δεδομένα της χρονιά τερματίζοντας στη 13η θέση της δεύτερης κατηγορίας του αγγλικού πρωταθλήματος. Το χειμώνα ο Μπάιραμ αναχώρησε για Γουέστ Χαμ, το τρέχον καλοκαίρι πωλήθηκε και ο Κουκ στην Μπόρνμουθ, δύο ελπιδοφόροι ποδοσφαιριστές που θα αποτελούσαν βασικά μέλη σε μία προσπαθεία επανόδου στη μεγάλη κατηγορία. Από τις μεταγραφές που έγιναν, οι πιο γνωστές εξ αυτών αποτελούν ο Άγγλος άλλοτε διεθνής τερματοφύλακας, Ρόμπερτ Γκριν και ο Ισπανός μεσοεπιθετικός Πάμπλο Ερνάντεθ που ήρθε δανεικός από την Αλ-Αράμπι του Κατάρ (Άντονσον, Ρουφ, Γουάιτχαους, Σακό δανεικός από Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Γκράιμς και Μπάρτλεϊ δανεικοί από Σουόνσι οι υπόλοιποι). Παρ’ όλα αυτά είναι αμφίβολο αν η 13η χρονιά μακριά από την Πρέμιερ Λιγκ θα είναι και η... τυχερή για τα «παγώνια».
Γουλβερχάμπτον Γουόντερερς (Γουλβς): Έπειτα από μία «άχρωμη και άοσμη» σεζόν (14η στη βαθμολογία), όπου η τρις πρωταθλήτρια στην Αγγλία του ’50 ,Γουλβς, ούτε κινδύνεψε, ούτε έφτασε κοντά στην 6άδα, φέτος προδιαγράφεται μία χρονιά με μεγαλύτερες φιλοδοξίες. Οι Κινέζοι νέοι ιδιοκτήτες προσέλαβαν καινούριο προπονητή (Βάλτερ Τζένγκα), ενώ δήλωσαν ευθέως πως στόχος είναι η επάνοδος στην Πρέμιερ Λιγκ, από την οποία απουσιάζουν μία τετραετία τώρα. Ο πήχυς ετέθη ψηλά για τους «λύκους» και μένει να αποδειχθεί στο τέλος της περιόδου, αν και κατά πόσον θα έχει επιτευχθεί το πλάνο που σχεδίασαν. Νέες παρουσίες στο ρόστερ αποτελούν οι Άντι Λόνεργκαν (τερματοφύλακας, πέρυσι Φούλαμ), Σίλβιο (πέρυσι Μπενφίκα, ανήκε στην Ατλέτικο Μαδρίτης), οι δανεικοί από την Μπενφίκα Έλντερ Κόστα, Ζοάο Τεϊσέιρα και ο ένας εκ των δύο βασικών επιθετικών της Εθνικής Ισλανδίας που εντυπωσίασε στο Euro της Γαλλίας, Γιον Μπέντβαρσον.
Μπλάκμπερν Ρόβερς: Η προ είκοσι ενός έτους κάτοχοι της Πρέμιερ Λιγκ τερμάτισαν 15οι στην τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τους στην Τσάμπιονσιπ. Πρόσφατα απώλεσαν και τον Χάνλεϊ που μεταπήδησε στη Νιουκάστλ, ωστόσο, έκαναν μεταγραφές που είναι ικανές να βοηθήσουν την ομάδα να πραγματοποιήσει κάτι ανώτερο από αυτό που κατάφερνε τα τελευταία χρόνια (Γκράχαμ, Στόουκς, Φίνεϊ, δανεικό από Γουέστ Χαμ το Στέφεν Χέντρι).Επίσης, γύρισε στην ομάδα έπειτα από 12 χρόνια ο μέχρι πρότινος αμυντικός και αρχηγός της Μπράιτον, Γκόρντον Γκριρ. Ένα καλύτερο πλασάρισμα στην Τσάμπιονσιπ του 2017 φαντάζει πιο πιθανή ως κατάληξη από ότι μία ενδεχόμενη είσοδος στην εξάδα για τους «ρόβερς».
Νότιγχαμ Φόρεστ: Ο σύλλογος με τα δύο συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών (1979,1980) παραμένει μακριά από την Πρέμιερ Λιγκ καθ’ όλον τον 21ο αιώνα, με το 1999 να είναι η τελευταία χρονιά που έχει αγωνιστεί στη μεγάλη κατηγορία της Αγγλίας. Πέρυσι, έλαβε τη 16η θέση στην Τσάμπιονσιπ, στην οποία αγωνίζεται μόνιμα από το 2008. Το φετινό καλοκαίρι η Φόρεστ έχει κινηθεί αισθητά στο μεταγραφικό τομέα αποκτώντας τους Λαμ, Χέντερσον, Περκίς, Τραορέ, τους δανεικούς Περέιρα και Κασάμι από Μπενφίκα και Ολυμπιακό αντίστοιχα , αλλά και τον Έλληνα διεθνή πρώην επιθετικό του Ηρακλή, Απόστολο Βέλλιο. Το «ελληνικό» ενδιαφέρον, εκτός του Βέλλιου (και του Κασάμι λόγω της θητείας του στους Πειραιώτες), έγκειται και στο διοικητικό σκέλος, καθώς ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, έχει εκκινήσει διαδικασίες για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ομάδας. Πολλές είναι οι αλλαγές για τη Νότιγχαμ σε όλα τα επίπεδα, ίσως φέτος μπουν οι βάσεις, ώστε η εξάδα να αποτελεί το στόχο για την επόμενη σεζόν.
Ρέντινγκ: Κατεξοχήν ομάδα κυπέλλου αποδεικνύεται την τελευταία δεκαετία η Ρέντινγκ έχοντας φτάσει ως μέλος της Τσάμπιονσιπ τρεις φορές στα προημιτελικά (2010, 2011, 2016), ενώ το 2015 λίγο έλειψε να αποκλείσει στους «4» τη μετέπειτα τροπαιούχο Άρσεναλ. Το δυστυχές για το σύλλογο της νοτίου Αγγλίας είναι ότι δεν δείχνει την ίδια... συνέπεια και στα παιχνίδια του πρωταθλήματος έχοντας «κολλήσει» τρεις απανωτές χρονιές στη δεύτερη κατηγορία. 17η πέρυσι, μολονότι «άγγιξε» την κορυφή στις πρώτες αγωνιστικές. Φέτος, με το Γιαπ Σταμ στον πάγκο της, η Ρέντινγκ αποσκοπεί στη βελτίωση της εικόνας των πιο πρόσσφατων ετών και στον τερματισμό όσο το δυνατόν υψηλότερα στο φετινό «μαραθώνιο». Ερωτηματικό αν θα παραμείνει ο Κρις Γκάντερ, ο οποίος εντυπωσίασε στο Euro με τη φανέλα της Εθνικής Ουαλίας. Αρκετές αποχωρήσεις ( του Ρόμπσον-Κανού η σημαντικότερη), τη στιγμή που έχουν γίνει κάτοικοι «Μαντέσκι» οι Γιάακολα (τερματοφύλακας), Μέντες (επιθετικός), Σουίφτ (μέσος), Γκράβενμπερτς (αμυντικός), Μεϊτέ (επιθετικός), Χάριοτ (επιθετικός) και ο γνωστός από τη θητεία του σε Άλκμααρ και -μέχρι πέρυσι- Χέρτα Βερολίνου, Ολλανδός εξτρέμ, Ρόι Μπέρενς.
Μπρίστολ Σίτι: Τριάντα έξι είναι τα χρόνια που απουσιάζουν οι «κοκκινολαίμηδες» από τη μεγάλη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Πέρυσι, κατετάγησαν στη 18η θέση, ενώ και λίγο μετά το πρώτο μισό του α’ γύρου βρέθηκαν στη «διακεκαυμένη» ζώνη. Αυτό που σίγουρα θέλει να αποφύγει η Σίτι τη φετινή χρονιά, όσο το δυνατόν ταχύτερα, είναι ο κίνδυνος επιστροφής στη League One, από την οποία και ανέβηκε το 2015. Στα συν η ανανέωση του δανεισμού από τη Σάντερλαντ του Ουαλού μπακ, Άνταμ Μάθιους, για ένα ακόμη έτος. Αναμένεται να βοηθήσουν οι Μάγκνουσον (αμυντικός), Λούτσιτς (τερματοφύλακας) και ο πολύπειρος μέσος με τέσσερις ανόδους στην Πρέμιερ, Γκάρι Ο’Νιλ (Πόρτσμουθ 2003, Γουέστ Χαμ 2012, ΚΠΡ 2014, Νόριτς 2015).
Χάντερσφιλντ Τάουν: Όλη την περυσινή σεζόν βρισκόταν κοντά στην 20η θέση, δίχως όμως, ουσιαστικά να κινδυνέψει άμεσα με υποβιβασμό και τελικά τερμάτισε 19η. Από το 1972 έχουν τα «τεριέ» ( το ψευδώνυμο προκύπτει από τη ράτσα του σκυλιού που απεικονίζεται στο έμβλημά τους ) να αγωνιστούν στην Πρέμιερ Λιγκ, ενώ φέτος δείχνουν βάσει των έως τώρα μεταγραφικών κινήσεων, ότι θα επιδιώξουν να πραγματοποιήσουν μια πολύ καλύτερη πορεία στη νέα Τσάμπιονσιπ . Πολύ καλή κρίνεται η προσθήκη του Αυστραλού διεθνή μέσου, Άαρον Μούι που ήρθε δανεικός από τη Μάντσεστερ Σίτι, όπως και του Ουαλού διεθνή γκολκίπερ, Ντάνι Γουόρντ, επίσης δανεικός από τη Λίβερπουλ. Σίντλερ, Στάνκοβιτς, Χέφελε, Λέβε (αμυντικοί), Παούρεβιτς, Πέιν (μέσοι), Κατσούνγα (επιθετικός, δανεικός από Ίνγκολσταντ), Κόουλμαν (τερματοφύλακας) και Πάλμερ (μέσος, δανεικός από Τσέλσι) οι υπόλοιποι νέοι παίκτες.
Φούλαμ: Από τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ το 2010, οι «cottagers» πασχίζουν πλέον τα τελευταία δύο χρόνια να διατηρηθούν στην Τσάμπιονσιπ. Το τέλος της περιόδου βρήκε τη Φούλαμ στην 20η θέση. Το παράδοξο είναι ότι οι Λονδρέζοι δεν υπολείπονταν καλών ποδοσφαιριστών, με το ρόστερ τους να μην παραπέμπει επ’ ουδενί σε ομάδα που στοχεύει την παραμονή της στη δεύτερη κατηγορία. Αρκετοί και καλοί ποδοσφαιριστές αποχώρησαν από το «Κρέιβεν Κότατζ» (όπως οι Ντεμπελέ, Χάιντμαν, Ρίτσαρντς), τα κενά των οποίων, υλικά τουλάχιστον, αναπληρώθηκαν (Αλούκο, Αγιτέ, Οντόι, Μπάτον, Μαλόουν, ΜακΝτόναλντ, δανεικός από Τσέλσι ο Κάλας, μόνιμος ο Μαντλ που έπαιζε δανεικός από τη Στουρμ Γκρατς). Δύσκολο το έργο της αναπλήρωσης του περυσινού δεύτερου σκόρερ του πρωταθλήματος, Ρος Μακόρμακ, που πωλήθηκε στην Άστον Βίλα. Η λογική ορίζει ότι οι πρωτευουσιάνοι δύσκολα θα επαναλάβουν άλλη μία κακή χρονιά, μα αυτό πρέπει να αποδειχθεί και εντός των γηπέδων.
Ρόδεραμ Γιουνάιτεντ: Σε ένα «ντεζαβί» της περιόδου 2014-2015, η Ρόδεραμ κινδύνεψε, αλλά, έστω και οριακά, στο τέλος τα κατάφερε καταλαμβάνοντας τη «σωτήριο» 21η θέση. Επτά μέχρι στιγμής οι προσθήκες για τους «millers» (Φόρντε, Βολκς, Πράις, Γουίλσον, Άλαν δανεικός από Σέλτικ, Τέιλορ, Φόρστερ-Κάσκεϊ δανεικός από Μπράιτον), οι οποίοι θα επιχειρήσουν μία καταρχήν άνετη παραμονή στη φετινή Τσάμπιονσιπ. Στα θετικά ότι ανανέωσε το συμβόλαιό του και ο αρχηγός της ομάδας, μέσος Λι Φρέκλινγκτον. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Γιουνάιτεντ δεν έχει αγωνιστεί ποτέ στην πρώτη βαθμίδα του αγγλικού ποδοσφαίρου. Παρ’ όλα αυτά, ήταν μαζί με την Άστον Βίλα οι πρώτες φιναλίστ στο θεσμό του αγγλικού Λιγκ Καπ το 1961 (νικητές αναδείχθηκαν, όμως, οι «χωριάτες»).
Γουίγκαν Αθλέτικ: Αν και υποβιβάστηκε από την Πρέμιερ Λιγκ, το 2013 κατέκτησε με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Σίτι το πρώτο κύπελλο στην ιστορία της. Την επόμενη σεζόν απέκλεισε και πάλι τους «πολίτες» στους «8» του θεσμού ως ομάδα της Τσάμπιονσιπ, ενώ η Άρσεναλ έκαμψε εξαιρετικά δύσκολα την αντίστασή της κατά τη διαδικάσία των πέναλτι στα ημιτελικά. Μολαταύτα, κατέληξε πέρυσι να αγωνίζεται στην τρίτη κατηγορία της Αγγλίας. Ανέβηκε ως πρωταθλήτρια φέτος άμεσα στην Τσάμπιονσιπ και κρίνοντας από τις μεταγραφικές της κινήσεις δεν αποκλείεται να τη δούμε ακόμα και στην τελική εξάδα του πρωταθλήματος. Ο Νικ Πάουελ επέστρεψε δύο χρόνια αργότερα, αλλά αυτή τη φορά ως καθαρό «περιουσιακό στοιχείο» της Γουίγκαν και όχι ως δανεικός από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ . Οι «latics» αγόρασαν και τους Γουόρνοκ, Μπερν, Μπάξτον, Γκίμπλεϊ, ενώ πήραν υπό μορφή δανεισμού και τον Μπογκντάν της Λίβερπουλ. Αν ο πρώτος σκόρερ της περυσινής League One, Γουίλ Γκριγκ, εξακολουθήσει από κεκτημένη ταχύτητα να είναι… on fire, προμηνύεται μία ακόμα επιτυχημένη χρονιά.
Μπέρτον Άλμπιον: Μετρώντας μόλις 66 χρόνια ζωής, οι περυσινοί 2οι της League One αποτελούν τη μικρότερη ηλικιακά ομάδα της φετινής Τσάμπιονσιπ. Αυτή είναι και η πρώτη χρονιά που οι «ζυθοποιοί» αγωνίζονται στη δεύτερη κατηγορία της χώρας. Δραστήρια μεταγραφικά μέχρι στιγμής η Μπέρτον Άλμπιον, καθώς ενέταξε στο ρόστερ της 7 ποδοσφαιριστές (Ντιλέινι, Ντάιερ, Ίρβιν, ΜακΦάτζιν, Τέρνερ, Γουίλιαμσον και δανεικός από την Μπράιτον ο Ο’Γκρέιντι). Μοναδική απώλεια ο Ο’Κόνορ που πήγε στην Αμπερντίν. Ως «πρωτάρα» στην κατηγορία είναι πιθανόν να κινδυνεύσει άμεσα με υποβιβασμό, παρ’ όλα αυτά με τις έως τώρα κινήσεις της, η Μπέρτον Άλμπιον αναμένεται να… πουλήσει ακριβά το τομάρι της.
Μπάρνσλεϊ: Μπορεί να τερμάτισε 6η στη League One της προηγούμενης σεζόν, εντούτοις «ρέφαρε» στα πλέι οφ ανόδου κι έγινε η τρίτη ομάδα που ακολούθησε τις Γουίγκαν και Μπέρτον Άλμπιον στην Τσάμπιονσιπ.Μία και μοναδική χρονιά αγωνίστηκε η Μπάρνσλεϊ στην Πρέμιερ Λιγκ, τη σεζόν 1997-1998, ενώ στην Τσάμπιονσιπ έχει να παίξει από το 2014. Όσον αφορά το μεταγραφικό σκέλος, νέα μέλη των «tykes» αποτελούν οι: Τζάκσον, Λι, Πέιν, Κεντ (δανεικός από Λίβερπουλ) και ΜακΝτόναλντ. Αρκετές οι αποχωρήσεις, βασικότερες αυτές των Φλέτσερ που αποκτήθηκε από τη Γουέστ Χαμ (ήταν δανεικός από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και του Γουίλιαμς (πήγε στη Μίλτον Κέινς Ντονς). Χρονιά σταθερότητας προορίζεται να είναι αυτή για την Μπάρνσλεϊ, η οποία θα επιδιώξει καταρχήν τη διατήρηση στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία της Αγγλίας.