Η «κατάρα» των ακριβότερων μεταγραφών

Με αφορμή την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Πολ Πογκμπά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με ένα ποσό λίγο πιο πάνω από τα 100 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 110 εκ.), το england365.gr παρουσιάζει τι κατάφεραν οι ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στην πρώτη τους χρονιά στο σύλλογο που δαπάνησε το εκάστοτε ποσό-ρεκόρ για να τους εντάξει στο ρόστερ του.



Η «κατάρα» των ακριβότερων μεταγραφών

Μπορεί μία ομάδα, όταν μπαίνει στη διαδικασία να εκταμιεύσει ένα ποσό-μαμούθ να επιθυμεί όσο το δυνατόν αμεσότερα, την υλική ανταπόδοση των επενδύσεών της, δηλαδή τους τίτλους, ωστόσο, πόσοι αλήθεια από αυτές τις μεταγραφές στέφθηκαν πρωταθλητές στην πρώτη τους κιόλας χρονιά;

Από τους 10 παίκτες που «έσπασαν» τα ταμεία κατά την τελευταία εικοσαετία, μόνο... ο Λουίς Φίγκο κατέκτησε το 2001 το πρωτάθλημα με τη Ρεάλ Μαδρίτης, στην πρώτη του σεζόν στους «μερένχες», ενώ αν θέλουμε να ψάξουμε για τη μεγαλύτερη «φούσκα», σίγουρα δεν θα δυσκολευόμασταν να αναφέρουμε το όνομα του Ντενίλσον, με τη Ρεάλ Μπέτις να καταλήγει στην 11η θέση της Πριμέρα Ντιβιζιόν το 1999.

Ας δούμε αναλυτικότερα την «κατάρα» που καλείται να διώξει ο Πολ Πογκμπά, τα «μάγια» της οποίας κατόρθωσε να λύσει μόνο ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός πριν από δεκαπέντε χρόνια:

Ρονάλντο, 1996:

Το «φαινόμενο» πήρε μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα από την Αϊντχόφεν το καλοκαίρι του 1996, σε ηλικία  20 ετών έναντι 19,5 εκατομμυρίων δολλαρίων. Ο Ρονάλντο τα πήγε περίφημα στην πρώτη του χρονιά στο ισπανικό πρωτάθλημα σκοράροντας 34 γκολ στους 37 αγώνες που έλαβε μέρος, ωστόσο, η Μπαρτσελόνα τερμάτισε 2η, πίσω από τη Ρεάλ Μαδρίτης, μόλις με δύο βαθμούς διαφορά. Παρ’ όλα αυτά, οι Καταλανοί πανηγύρισαν την κατάκτηση του κυπέλλου Ισπανίας (δεν αγωνίστηκε ο Ρονάλντο) και το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, με τέρμα μάλιστα που σημείωσε ο Ρονάλντο.

Άλαν Σίρερ, 1996:

Το καλοκαίρι του 1996, ο... Τζέιμι Βάρντι της εποχής, Άλαν Σίρερ, άφησε την πρωταθλήτρια-έκπληξη για πολλούς, Μπλάκμπερν (την αντίστοιχη Λέστερ για να το παραλληλίσουμε με τα σημερινά δεδομένα), προκειμένου να αγωνιστεί –μέχρι το τέλος της καριέρας του- στην «ομάδα της καρδιάς του», όπως άπειρες φορές έχει δηλώσει, τη Νιουκάστλ αντί 15 εκατομμυρίων λιρών που κατέβαλαν τότε οι «καρακάξες» στους «rovers». Μπορεί με τη Νιουκάστλ να μην κατάφερε να πανηγυρίσει κάποιον τίτλο, ωστόσο, εκείνη την εποχή ο σύλλογος της βόρειας Αγγλίας έκανε πρωταθλητισμό. Και πάλι, όμως, η έλευση του Σίρερ δεν έκανε το... κάτι παραπάνω και η δευτεραθλήτρια το 1996 Νιουκάστλ, τερμάτισε και πάλι 2η το 1997 στην Πρέμιερ Λιγκ.

Ρονάλντο, 1997:

Δεν του απονεμήθηκε τυχαία το προσωνύμιο «φαινόμενο». Ένα χρόνο αργότερα, ο Ρονάλντο αποτέλεσε ξανά πρωταγωνιστής στη μεταγραφή-ρεκόρ της εποχής, όταν η Ίντερ αντί 27 εκατομμυρίων δολλαρίων έφερε στο «καμπιονάτο» το Βραζιλιάνο διεθνή επιθετικό. Μπορεί η Ίντερ να μην του έφερε... γούρι στη συνέχεια της καριέρας του, καθώς εκεί ήταν η αφετηρία των σοβαρών τραυματισμών του, ωστόσο, κατάφερε στην πρώτη του χρονιά να πανηγυρίσει το 1998 το Κύπελλο Ουέφα στον «εμφύλιο» τελικό με τη Λάτσιο, σκοράροντας μάλιστα το τελευταίο γκολ (3-0).  Δεν κατάφερε και πάλι, όμως, όπως και με την Μπαρτσελόνα, να πάρει τα πρωτεία στη χώρα στην πρώτη του κιόλας χρονιά, μένοντας με τους «νερατσούρι» πέντε πόντους από τη Γιουβέντους και καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση της Σέριε Α.

Ντενίλσον, 1998:

Κι αν οι υπόλοιπες μεταγραφές, έστω και σε βάθος χρόνου «έβγαλαν τα λεφτά τους», στην περίπτωση του Ντενίλσον οι προβλέψεις για μία λαμπρή καριέρα που θα αφήσει εποχή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο ήταν το λιγότερο άστοχες. Ένας πραγματικός βιρτουόζος της μπάλας, ο Βραζιλιάνος εξτρέμ ανάγκασε τους Ανδαλουσιάνους να δαπανήσουν περί τις 21,5 εκατομμύρια λίρες στη Σάο Πάουλο για να τον αποκτήσουν. Μπορεί να μην ήταν εξ ολοκλήρου υπεύθυνος ο ίδιος, ωστόσο, η 11η θέση στον πίνακα της Πριμέρα Ντιβιζιόν στην πρώτη του χρονιά δεν ήταν αυτό ακριβώς που οραματίζονταν το καλοκαίρι του 1998 οι άνθρωποι της Μπέτις, όταν έκλεισαν τον ποδοσφαιριστή που τελείωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις το 2010, ως παίκτης της Καβάλας στα 33 του χρόνια.

Κριστιάν Βιέρι, 1999:

Οι εμφανίσεις του «Μπόμπο» Βιέρι με τη Λάτσιο, ανάγκασαν τον ισχυρό άνδρα της Ίντερ, Μάσιμο Μοράτι, να δώσει στους Ρωμαίους το ποσό ρεκόρ της εποχής των 49 εκατομμυρίων ευρώ (32 εκατομμύρια λίρες, ήταν πρώτη χρονιά που η Ευρώπη άρχισε να εξοικειώνεται με το νέο τότε νόμισμα) για να ντύσει στα «μαύρα-μπλε» τον 26χρονο τότε σέντερ φορ. Παρά την αδιαμφισβήτη κλάση του, ο Βιέρι αποδείχθηκε «λίρα 100» για την... πρώην ομάδα του που κατέκτησε το -τελευταίο της ως τώρα- πρωτάθλημα το 2000, την ώρα που ο ίδιος τερμάτιζε στην πρώτη του χρονιά στο Μιλάνο στην τέταρτη θέση της Σέριε Α.

Ερνάν Κρέσπο, 2000:

Μέλος της μεγάλης Πάρμα στα τέλη του ’90, ο Αργεντινός επιθετικός πήρε μεταγραφή στην πρωταθλήτρια –τότε- Ιταλίας, Λάτσιο το καλοκαίρι του 2000 αντί 35 εκατομμυρίων λιρών. Το 2001 βρήκε τους Λατσιάλι στη δυσάρεστη θέση να βλέπουν την «αιώνια» αντίπαλο και συμπολίτισσα Ρόμα να τους διαδέχεται στον ιταλικό θρόνο, με τον Κρέσπο στην πρώτη του χρονιά να διεκδικεί με τη νέα ομάδα του το «σκουντέτο», ωστόσο, να αρκείται τελικά στην τρίτη θέση.

Λουίς Φίγκο, 2000:

Όπως γράφτηκε και στην εισαγωγή, είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που κατόρθωσε στην πρώτη του χρονιά στην καινούρια του ομάδα να κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή της χώρας. Ο ίδιος έκανε μία από τις πιο πολυσυζητημένες μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου, καθώς πήρε μεταγραφή από την Μπαρτσελόνα, στη «μισητή» Ρεάλ έναντι 60,1 εκατομμυρίων δολλαρίων. Η υποδοχή στο πρώτο «ελ κλάσικο» με τη φανέλα της «βασίλισσας» στο «Καμπ Νου» έχει μείνει αξέχαστη τόσο στον ίδιο, όσο και στο ποδόσφαιρο κοινό της Ευρώπης, όταν μπουκάλια ουίσκι, ακόμα και γουρουνοκεφαλές(!) είχαν εκτοξευθεί προς το μέρος του Πορτογάλου εξτρέμ. Ο ίδιος πάντως, δικαίωσε άμεσα τα χρήματα και τον ντόρο της μεταγραφής του, δίνοντας το τρόπαιο του πρωταθλητή στην πρώτη του κιόλας χρονιά.

Ζινεντίν Ζιντάν, 2001:

Ο νυν τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης απέκτησε την πρώτη του επαφή με το μαδριλένικο σύλλογο το καλοκαίρι του 2001, όταν πήρε μεταγραφή από τη Γιουβέντους για περίπου 77,5 εκατομμύρια ευρώ. Ναι μεν ο Ζιντάν ήταν πρωταγωνιστής στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το Μάιο του 2002 απέναντι στη Λεβερκούζεν σκοράροντας μάλιστα ένα από τα ομορφότερα γκολ που έχουν μπει στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, παρ όλα αυτά, η Ρεάλ Μαδρίτης τερμάτισε 3η στο ισπανικό πρωτάθλημα, πίσω από Βαλένθια (1η) και Λα Κορούνια(2η). Έδωσε, έτσι, συνέχεια στην «κατάρα» που έσπασε πέρυσι ο Φίγκο και θέλει τις ακριβότερες μεταγραφές να μην στέφονται πρωταθλητές στη χώρα τους την πρώτη χρονιά.

Κριστιάνο Ρονάλντο, 2009:

Το καλοκαίρι του 2009 η Ρεάλ Μαδρίτης απέκτησε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ‘εναντι 94 εκατομμυρίων ευρώ τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο 24χρονος τότε ποδοσφαιριστής μπορεί να έκανε «με το καλημέρα» αίσθηση στον τρόπο παιχνιδιού της Ρεάλ και να έχει εξελιχθεί σήμερα σε αυτό που όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης γνωρίζει, ωστόσο, δεν κατόρθωσε να φέρει κάποιο τίτλο στη «βασίλισσα» στην πρώτη του χρονιά στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» μένοντας 2η στο πρωτάθλημα πίσω από την Μπαρτσελόνα.

Ρικάρντο Κακά, 2009:

Το καλοκαίρι του 2009 αποδείχθηκε ιδιαίτερα κοστοβόρο για τη Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς εκτός των 94 εκατομμυρίων ευρώ που δαπάνησε για το Ρονάλντο, εκταμίευσε άλλα 68,5 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να τα δώσει στη Μίλαν και να κάνει δικό της τον Κακά. Ο Κακά δεν κατόρθωσε, όπως και ο Πορτογάλος, να φέρουν το τρόπαιο του πρωταθλητή στην πρώτη τους χρονιά στη νέα τους ομάδα, καθώς η Ρεάλ τερμάτισε 2η στην Πριμέρα Ντιβιζιόν.

Γκάρεθ Μπέιλ, 2013:

Ο αριστεροπόδαρος Ουαλός μεσοεπιθετικός κατάφερε το καλοκαίρι να «σπάσει» το ρεκόρ μεταγραφής του Κριστιάνο Ρονάλντο, καθώς η Ρεάλ Μαδρίτης προσέφερε 100,8 εκατομμύρια ευρώ στην Τότεναμ για να τον φέρει στην ισπανική πρωτεύουσα. Μπορεί ο Μπέιλ να ήταν εκ των πρωταγωνιστών στην κατάκτηση του 10ου Τσάμπιονς Λιγκ στην ιστορία της «βασίλισσας» στον τελικό απέναντι στη συμπολίτισσα Ατλέτικο, στα.. εντός της οικίας, όμως, οι «ροχιμπλάνκος» ήταν εκείνοι που κατέκτησαν τα πρωτεία το 2014. Έτσι, ούτε ο Μπέιλ πέτυχε να πανηγυρίσει το εγχώριο πρωτάθλημα στην πρώτη του χρονιά με το σύλλογο που κατέβαλε το υψηλότατο χρηματικό κόστος για να τον αποκτήσει.