Για όλες υπήρξε η πρώτη φορά...
Η Λέστερ ετοιμάζεται για το ντεμπούτο της στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ και το england365.gr θυμάται και θυμίζει την πρώτη εμφάνιση των αγγλικών συλλόγων στη σύγχρονη μορφή της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης!
Το παραμύθι της στα «αστέρια» είναι έτοιμη να ζήσει η Λέστερ! Η κλήρωση ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για την πρωταθλήτρια Αγγλίας, στο δρόμο της οποίας θα βρεθούν η Πόρτο, η Κλάμπ Μπριζ και η Κοπεγχάγη. Όχι και ... άσχημα για πρώτη φορά, καθώς ο ομίλος της δίνει αρκετές ελπίδες για διάκριση. Τι έχουν κάνει όμως οι αγγλικές ομάδες στην πρώτη τους παρουσία σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ;
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 1994/95
Την αρχή στη νέα μορφή της διοργάνωσης έκανε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που παράλληλα έχει και τις περισσότερες από κάθε άλλη αγγλική ομάδα συμμετοχές (20) στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Οι «κόκκινοι διάβολοι» είχαν περάσει απευθείας στους ομίλους – όπως συνέβαινε τότε με τους πρωταθλητές των 8 πρώτων χωρών στην κατάταξη της UEFA – όμως η παρουσία του δεν εντυπωσίασε. Παρά το νικηφόρο ξεκίνημα με 4-2 επί της Γκέτεμποργκ, η ομάδα των Καντονά, Κόουλ και της περίφημης «γενιάς του ‘92» που σταδιακά ξεπεταγόταν ποδοσφαιρικά, δεν προκρίθηκε από τους ομίλους. Έκανε μια ακόμα νίκη, απέναντι στη Γαλατασαράι, έφτασε συνολικά τους 6 βαθμούς (η νίκη τότε μετρούσε ακόμα για 2 πόντους), έμεινε όμως πίσω από τους Σουηδούς και τη Μπαρτσελόνα.
Μπλάκμπερν, 1995/96
Η μεγαλύτερη ίσως έκπληξη ως πρωταθλήτρια επί Πρέμιερ Λιγκ, πίσω μόνο από εκείνη της Λέστερ, έπαιξε για μοναδική φορά στο Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο 1995/96. Σε έναν όμιλο που προφανώς σήμερα δεν θα μας έκανε τόσο για επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ, με Σπαρτάκ Μόσχας, Λέγκια Βαρσοβίας (αυτές οι δυο μάλιστα προκρίθηκαν τότε στο 2ο γκρουπ) και Ρόζενμποργκ, οι «Ρόβερς» έμειναν τελευταίοι, μαζεύοντας μόλις 4 βαθμούς. Τη μοναδική τους νίκη πέτυχαν απέναντι στους Νορβηγούς, με 4-1, όπου και ξεχώρισε το χατ-τρικ του Μάικ Νιούελ σε 9 λεπτά!
Νιουκάστλ, 1997/98
Ως δευτεραθλήτρια Αγγλίας, κατάφερε να κουνήσι ... σεντόνι πρώτη φορά και αφού πρώτα ξεπερασε το εμπόδιο της Κροάσια Ζάγκρεμπ στα προκριματικά Έχοντας ένα ποιοτικό γενικά σύνολο, με τους Άλαν Σίρερ, Γκάρι Σπιντ, Πάβελ Σρνίτσεκ (αλλά και ελληνικό «χρώμα», με Νίκο Νταμπίζα και Τιμούρ Κετσπάγια), η πορεία στον όμιλο δεν ήταν η πλέον επιθυμητή. Ναι μεν πανηγύρισε μεγάλες νίκες απέναντι στη Μπαρτσελόνα και στη Ντινάμο Κιέβου του Βαλερί Λομπανόφσκι – τον όμιλο συμπλήρωνε η Αϊντχόφεν - όμως περιορίστηκε τελικά στην 3η θέση, με συγκομιδή 7 πόντων. Στην τότε της προσπάθεια της στοίχισαν οι κακές εμφανίσεις (0-1-2) εκτός έδρας.
Άρσεναλ, 1998/99
Έκανε την εκίννηση της στο Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 1998/99 και έκτοτε συμμετέχει ανελιπώς σε αυτό! Το αξιοπερίεργο βέβαια είναι ότι παρά τον αποκλεισμό από τη φάση των ομίλων μόλις στην πρώτη της παρουσία σε αυτούς, έφτασε (από το 2000 μέχρι σήμερα) να μετρά 16 σερί προκρίσεις στα νοκ-αουτ ματς. Στην πρώτη της «απόπειρα», οι Λονδρέζοι απέσπασαν δυο νίκες, αμφότερες κόντρα στον Παναθηναϊκό (με 2-1 και 1-3), ήρθαν ισόπαλοι με Ντινάμο Κιέβου και Λανς, με την πρόκριση να καταλήγει στους Ουκρανούς και την 2η θέση, που δεν έδινε πρόκριση αλλά για λόγους γοήτρου, να χάνεται στην ισοβαθμία από τους Γάλλους.
Τσέλσι, 1999/2000
Την κατάρα της αποτυχημένης πρώτης προσπάθειας για τις ομάδες του Νησιού «έσπασε» η Τσέλσι, το 2000. Αφού πέρασε αρχικά το εμπόδιο της λετονικής Σκόντο σε προκριματικό γύρο, πέρασε ... αέρα τον όμιλο ως πρώτη, συγκεντρώνοντας 11 βαθμούς, με χάι-λάιτ το 0-5 επί της Γαλατασαράι (ενώ συνάντησε επίσης τις Χέρτα Βερολίνου και Μίλαν, σε μια κακή για αυτούς χρονιά). Μαζί με τη Λάτσιο, προκρίθηκε και από τη 2η φάση ομίλων που περιλάμβανε τότε η διοργάνωση, ώστε να συγκεντρώνει περισσότερα παιχνίδια και επομένως ενδιαφέρον, για να τερματίσει την πορεία τους στους «8» κόντρα στη Μπαρτσελόνα (3-1, 1-5). Για «πρωτάρα» τότε στο θεσμό, η πορεία της κρίθηκε άκρως επιτυχημένη.
Λιντς Γιουνάιτεντ, 2000/01
Το millenium ξεκίνησε ονειρικά για τη Λιντς, καθώς εκείνη τη χρονιά στο «Έλαντ Ρόουντ» οι οπαδοί έζησαν απίθανες στιγμές. Στην παρθενική της συμμετοχή σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ, τα «παγώνια» με 9 βαθμούς άφησαν πίσω Μπαρτσελόνα και Μπεσίκτας και ακολούθησαν τη Μίλαν στη φάση των «16». Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και εκεί, αφού πέρασε εκ νέου ως 2η, πίσω από τη Ρεάλ Μαδρίτης, για να περάσει οριακά στα προημιτελικά τη Λα Κορούνια και να σταματήσει εν τέλει πάνω στη Βαλένθια, δυο βήματα πριν τον τελικό! Μέσα σε μια χρονιά, η Λιντς κατάφερε να αντιμετωπίσει και τους τέσσερις τότε εκπροσώπους της Ισπανίας, ενώ το συγκεκριμένο της κατόρθωμα πολύ δύσκολα, με την κατάσταση που βρίσκεται τώρα ο σύλλογος, μπορεί να επαναληφθεί...
Λίβερπουλ, 2001/02
Αφού κατέκτησε την περασμένη περίοδο το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ερχόταν με φόρα στα σαλώνια του Τσάμπιονς Λικ! Από τα γκρουπ πέρασε ως αήττητη (12 βαθμοί, με 3 νίκες και 3 ισοπαλίες) και πρώτη, αφήνοντας πίσω τις Μποαβίστα, Μπορούσια Ντόρντμουντ και Ντινάμο Κιέβου κατά σειρά. Μια ακόμα πρόκριση επετεύχθη και στη δεύτερη φάση, αλλά με πιο δύσκολο τρόπο. Μαζεύοντας 7 πόντους (κάνοντας τέσσερις ισοπαλίες σε έξι παιχνίδια), πέρασε πίσω από τη Μπαρτσελόνα, αφήνοντας εκτός Γαλατασαράι και Ρόμα. Στη φάση των νοκ-αουτ αγώνων όμως το ευρωπαϊκό της ταξίδι έλαβε τέλος, καθώς έχασε και στα δυο παιχνίδια από τη Μπάγερ Λεβερκούζεν.
Τότεναμ 2010/11
Με τη λεγόμενη «Big Four» να καθιερώνεται στο Νησί, σπάνια βρισκόταν χώρος για κάποιο άλλη ομάδα να βγει στην τετράδα και στα «αστέρια» επομένως. Αυτό πέτυχε η Τότεναμ το 2010, περνώντας το εμπόδιο της Γιούνγκ Μπόις στην προκριματική φάση σχετικά δύσκολα. Στους ομίλους εκμεταλλεύτηκε κυρίως τη δύναμη του «Γουάιτ Χαρτ Λέιν», όπου έκανε το 3/3 απέναντι σε Ίντερ, Βέρντερ Βρέμης και Τβέντε. Συνολικά συγκέντρωσε 11 πόντους και περάσε ως πρώτη. Μετά την Ίντερ, συνάντησε και την άλλη ομάδα του Μιλάνου, τη Μίλαν στους «16». Καταφέρνοντας μια οριακή (0-1, 0-0) αλλά παράλληλα σπουδαία πρόκριση, η πορεία της ανακόπηκε στα προημιτελικά από τη Ρεάλ Μαδρίτης, γνωρίζοντας την ήττα και στα δυο ματς. Παρά το 4-0 της Μαδρίτης και το πικρό αντίο, η συνολική πορεία της Τότεναμ ήταν γεμάτη έντονες ποδοσφαιρικά στιγμές, τις οποίες θα προσπαθήσουν να ζήσουν και φέτος.
Μάντσεστερ Σίτι, 2011/12
Άργησε λίγο αλλά τα ... κατάφερε, τη σεζόν 2011/12, να γίνει μέλος της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Οι «πολίτες» μπήκαν με τη μια στα βαθεία, καθώς η κλήρωση τότε τους έστειλε πάνω σε Μπάγερν Μονάχου, Βιγιαρεάλ και Νάπολι. Η συγκομιδή των 10 βαθμών (έχοντας πετύχει και 3 νίκες) σαν πρώτη παρουσία δεν ήταν άσχημη, το γεγονός όμως πως δεν κέρδισαν τη Νάπολι σε ένα εκ των δυο μεταξύ τους παιχνιδιών ήταν καθοριστικό για τον αποκλεισμό τους, αφού «αφεντικό» του ομίλου ήταν η Μπάγερν. Η συγκεκριμένη ομάδα της Μάντσεστερ Σίτι βέβαια είχε αρκετά λιγότερες εμπειρίες και παραστάσεις σε σχέση με την τωρινή, που ετοιμάζεται να δει τους «χρυσοφόρους» ομίλους για 6η συνεχόμενη φορά.