Premier League: 13η αγωνιστική (preview)

Η Πρέμιερ Λιγκ όπως μας έχει συνηθίσει. Η αυλαία της 13ης αγωνιστικής ανοίγει και στις αναμετρήσεις που διεξάγονται σήμερα, δύσκολα μπορείς να βρεις ακλόνητο φαβορί. Εκτός έδρας αποστολές για Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ, με Άστον Βίλα και Στόουκ αντίστοιχα, όλα ανοιχτά το «Σεντ Τζέιμς Παρκ».



Premier League: 13η αγωνιστική (preview)

Άστον Βίλα – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Την πρώτη της νίκη μετά τον Σεπτέμβρη πανηγύρισε η Άστον Βίλα την περασμένη Τετάρτη, που επιβλήθηκε 3-2 της Μπλάκπουλ. Η ομάδα του Ζεράρ Ουγιέ χρειάστηκε να ιδρώσει πολύ για να πάρει το «τρίποντο» και να διευρύνει το σερί στα 15 εντός έδρας παιχνίδια χωρίς ήττα. Ο Γάλλος προπονητής των «χωριατών» έχει πολλούς λόγους για να ανησυχεί ενόψει της αναμέτρησης με τη Γιουνάιτεντ, αφού τουλάχιστον δέκα ποδοσφαιριστές συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των τραυματιών. Τελευταίοι προστέθηκαν οι Μπεγιέ και Κουελάρ, ενώ αμφίβολος είναι ο Άιρλαντ που ταλαιπωρείται από ίωση. Επιστρέφει ο Γκάμπριελ Αγκμπονλαχόρ.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπορεί να μην κυνήγησε όσο θα έπρεπε τη νίκη στο ντέρμπι με τη Σίτι, μένοντας στο 0-0, αλλά το ρεκόρ του 1992 ισοφαρίστηκε. Ποιο είναι αυτό; Η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον με τη «λευκή» ισοπαλία στο παιχνίδι με τους συμπολίτες της, έφτασε τα 26 μακριά από την ήττα σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ επίσης, 18 χρόνια πριν, είχε ολοκληρώσει τη 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος χωρίς να υποστεί την ήττα. Οι «κόκκινοι διάβολοι» δεν έφυγαν αλώβητοι από το «City of Manchester», αφού ο Ράφαελ τίθεται εκτός μάχης, οι Άντερσον, Γκίμπσον, Εβρά και Γκιγκς είναι αμφίβολοι, ενώ και ο Σκόουλς είναι τιμωρημένος.

Πιθανές ενδεκάδες:

Άστον Βίλα (4-4-2): Φρίντελ – Λι Γιάνγκ, Νταν, Κόλινς, Γουόρνοκ – Αλμπράιτον, Μπάναν, Κλαρκ, Ντάουνινγκ – Άσλεϊ Γιάνγκ, Αγκμπονλαχόρ

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (4-2-3-1): Φαν ντερ Σάαρ – Μπράουν, Φέρντιναντ, Βίντιτς, Εβρά – Ο’ Σι, Κάρικ – Νάνι, Φλέτσερ, Παρκ – Μπερμπάτοφ

Γουέστ Χαμ – Μπλάκπουλ

Τα «σφυριά» για ακόμη μια αγωνιστική έδειξαν τις αμυντικές τους αδυναμίες, αφού κόντρα στη Γουέστ Μπρομ ναι μεν πέτυχαν δύο γκολ, αλλά και πάλι δεν κατάφεραν να κρατήσουν ανέπαφη την εστία τους, δεχόμενοι ισάριθμα τέρματα για το τελικό 2-2. Μάλιστα, ο βαθμός της ισοπαλίας δεν άρεσε στους οπαδούς της ομάδας, οι οποίο αποδοκίμασαν παίκτες και προπονητή. Μέχρι την τελευταία στιγμή θα περιμένει ο Γκραντ τον Κάρλτον Κόουλ, ο οποίος αποκόμισε μυϊκό πρόβλημα στην αναμέτρηση με τους νεοφώτιστους. Εκτός αποστολής παραμένει ο Νομπλ.

Στον απόηχο της έρευνας της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας για τις αλλαγές που έκανε ο Χόλογουεϊ στο παιχνίδι με την Άστον Βίλα και τις απειλές αυτού για παραίτηση αν τυχόν τιμωρηθεί για τη χρησιμοποίηση δέκα διαφορετικών παικτών σε σχέση με το τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος προετοιμάζεται η Μπλάκπουλ. Οι «seasiders» μάλιστα, λίγο έλειψε να κάνουν τη ζημιά στους «χωριάτες» την Τετάρτη, αλλά υπέστησαν την ήττα (3-2). Πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να πάρει τη θέση του Κέιναν, ο Γκρεγκ Κάθκαρτ, αφού οι εξετάσεις στο γόνατο δεν έδειξαν κάποιο πρόβλημα.

Πιθανές ενδεκάδες:

Γουέστ Χαμ (4-4-2): Γκριν – Γιάκομπσεν, Γκάμπιντον, Άπσον, Ιλούνγκα – Ντάιερ, Μπεχράμι, Πάρκερ, Μπόα Μόρτε – Πικιόν, Ομπίνα

Μπλάκπουλ (4-3-3): Γκιλκς – Έρντλεϊ, Κάθκαρτ, Έβατ, Κρέινι – Τέιλορ Φλέτσερ, Άνταμ, Σιλβέστρ – Φίλιπς, Χέργουντ, Βάρνι

Γουίγκαν – Γουέστ Μπρομ

Ικανοποιημένοι δηλώνουν άπαντες στο «στρατόπεδο» της Γουίγκαν για το βαθμό της ισοπαλίας που απέσπασαν στο παιχνίδι με τη Λίβερπουλ. Οι «λάτικς» αν και έμειναν για πέμπτο παιχνίδι χωρίς νίκη, δεν παράτησαν την αναμέτρηση όταν είδαν τον Τόρες να δίνει το «προβάδισμα» στους «κόκκινους» και το τελικό 1-1 ήρθε σαν επιβράβευση της προσπάθειας. Ο Ρομπέρτο Μαρτίνεζ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να έχει σχεδόν άδειο το απουσιολόγιο της ομάδας του, ενώ επιστρέφει και ο Γκόχουρι που εξέτισε την τιμωρία του.

Στο αντίπαλο «στρατόπεδο», η Γουέστ Μπρομ προέρχεται από το ισόπαλο αποτέλεσμα με τη Γουέστ Χαμ και το παιχνίδι με τη Γουίγκαν, όπως επίσης και αυτό με τη Στόουκ την επόμενη αγωνιστική, εμφανίζονται ως μεγάλες ευκαιρίες για συγκομιδή αρκετών βαθμών. Η διασφάλιση της σωτηρίας της στη μεγάλη κατηγορίας είναι ο μεγάλος στόχος και θέλει να τον φέρει εις πέρας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ευχάριστα είναι τα νέα για τον Ρομπέρτο Ντι Ματέο, που θα έχει τον Μουλούμπου στη διάθεσή του μετά την ολοκλήρωση της ποινής που του είχε υποβληθεί, Επιπλέον, οι Ντόρανς και Σόρεϊ τίθενται στη διάθεση του προπονητή τους, έχοντας ξεπεράσει τα προβλήματα τραυματισμών που του ταλαιπωρούσαν.

Πιθανές ενδεκάδες:

Γουίγκαν (4-5-1): Χάμπσι – Σταμ, Κάλντουελ, Αλκαράζ, Φιγκερόα – Ν’Ζόγκμπια, Τόμας, Κλέβερλι, Ντιαμέ, Γκόμεζ – Ρονταλέγκα

Γουέστ Μπρομ (4-2-3-1): Κάρσον – Σόρεϊ, Πάμπλο, Τάμας, Τσεχ – Σάρνερ, Μουλούμπου – Ντόρανς, Μπραντ, Τόμας – Οντεμβίγκι

Γουλβς – Μπόλτον

Η Γουίγκαν είδε τον Μαρουάν Σαμάκ να σκοράρει στο πρώτο και το τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης με την Άρσεναλ μεσοβδόμαδα και δεν κατάφερε να πάρει κάτι θετικό από το παιχνίδι με τους «κανονιέρηδες», γνωρίζοντας την ήττα με σκορ 2-0. Τον τελευταίο μήνα, η ομάδα του ΜικΚάρθι έχει βγάλει ένα αρκετά δύσκολο πρόγραμμα και μάλιστα, στα τελευταία δέκα εντός έδρας παιχνίδια έχει υποστεί μόλις δύο φορές την ήττα. Πιθανότατα εκτός πλάνων του προπονητή του να τεθεί ο Στίφεν Γουόρντ που αποχώρησε τραυματίας από το ματς με την Άρσεναλ, ενώ αμφίβολοι είναι οι Κέβιν Ντόιλ και Ντέιβιντ Έντουαρντς με μικρό κάταγμα στο χέρι και μυϊκό τραυματισμό αντίστοιχα.

Πικρή γεύση άφησε στη Μπόλτον η ισοφάριση από την Έβερτον στο 94ο λεπτό της μεταξύ τους αναμέτρησης, την περασμένη Τετάρτη. Με αισιοδοξία επισκέπτονται το «Μολινό» οι «τρότερς», αφού πέρα από την εξόρμηση στην έδρα της Άρσεναλ, δεν έχουν δεχτεί περισσότερα από ένα γκολ στα εκτός έδρας παιχνίδια. Εξάλλου, οι φετινές ήττες της Μπόλτον είναι μόνο αυτές από τη Λίβερπουλ και τους «κανονιέρηδες». Με τον Ιβάν Κλάσνιτς στη γραμμή κρούσης θα παραταχθεί η ομάδα του Όουεν Κόιλ, λόγω της έλλειψης του Γιόχαν Ελμάντερ που ταλαιπωρείται από ίωση. Πέντε κίτρινες κάρτες συμπλήρωσε κόντρα στην Έβερτον ο Στέινσον και έμεινε εκτός αποστολής.

Πιθανές ενδεκάδες:

Γουλβς (4-5-1): Χάνεμαν – Φόλεϊ, Στίρμαν, Μπέρα, Γουόρντ – Έντουαρντς, Χένρι, Μανσιέν, Μιλίχιας, Τζάρβις – Ντόιλ

Μπόλτον (4-1-3-2): Γιασκελάινεν – Ρίκετς, Κέιχιλ, Νάιτ, Ρόμπινσον – Μουάμπα – Λι, Χόλντεν, Τέιλορ – Κλάσνιτς, Ντέιβις

Μάντσεστερ Σίτι – Μπέρμιγχαμ

Περιθώρια για νέες απώλειας δεν υπάρχουν στη Μάντσεστερ Σίτι μετά το ντέρμπι με τη Γιουνάιτεντ και τη «λευκή» ισοπαλία που… βόλεψε και τους δύο αντίζηλους. Οι «πολίτες» μετρούν μόλις μια νίκη στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια και θέλουν να επανέλθουν στα «τρίποντα», εκμεταλλευόμενοι στη 13η αγωνιστική την εντός έδρας αναμέτρηση με τη Μπέρμιγχαμ. Ο Μαντσίνι έχει προαναγγείλει αλλαγές για το παιχνίδι με τους «μπλε». Τη θέση του Μάριο Μπαλοτέλι στην επίθεση πιθανότατα θα πάρει και πάλι ο Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και τον Άνταμ Τζόνσον στο βασικό σχήμα.

Έκανε τον εύκολο… περίπατο της Στόουκ μεσοβδόμαδα σε… εφιαλτικό βράδυ για τους «πότερς», που όμως στο τέλος πήραν τη νίκη… με την ψυχή στο στόμα. Η φετινή πορεία της Μπέρμιγχαμ δεν είναι η επιθυμητή για τον Άλεξ ΜακΛις και τους ποδοσφαιριστές του, αφού στα τελευταία εννέα παιχνίδια μετρούν μόλις μια νίκη, ενώ σε έντεκα αναμετρήσεις μακριά από την έδρα τους, το «τρίποντο»… αγνοείται. Φανέλα βασικού αναμένεται να πάρει ο Φαχί, εξαργυρώνοντας έτσι το γκολ που πέτυχε κόντρα στη Στόουκ, ενώ και ο Ντάνι Μέρφι που έχει επιστρέψει στις προπονήσεις, θέτει υποψηφιότητα για την 11αδα.

Πιθανές ενδεκάδες:

Μάντσεστερ Σίτι (4-2-3-1): Χαρτ – Μπόατενγκ, Κόλο Τουρέ, Κομπανί, Κολάροφ – Ντε Γιόνγκ, Μπάρι – Σίλβα, Γιάγια Τουρέ, Μίλνερ – Τέβες

Μπέρμιγχαμ (4-4-2): Φόστερ – Καρ, Τζόνσον, Νταν, Ρίτζουελ – Λάρσον, Γκάρντνερ, Φέργκιουσον, Φαχί – Ζίγκιτς, Χλεμπ

Νιούκαστλ – Φούλαμ

Όσο κι αν η ομάδα του Κρις Χιούτον προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την έδρα της, δεν δείχνει να τα καταφέρνει. Τρανή απόδειξη είναι η ήττα (2-1) από τη Μπλάκμπερν, ενώ από τους 17 βαθμούς που θα μπορούσαν να πάρουν οι «καρακάξες» στις εντός έδρας αναμετρήσεις, έχουν βάλει στο σακούλι τους μόνο 7. Αρνητικό και το στατιστικό που τη θέλει να κρατάει ανέπαφη την εστία της μόνο σε ένα από τα τελευταία εννέα ματς στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ». Το… κακό παιδί, ονόματι Τζόι Μπάρτον θα εκτίσει την πρώτη από τις τρεις αγωνιστικές της τιμωρίας του για το χτύπημα στον Πέντερσεν, στην αναμέτρηση με τη Μπλάκμπερν, ενώ ο Σόλα Αμεόμπι θα περάσει την τελευταία στιγμή από τεστ ετοιμότητας.

Στην αντίπερα όχθη, η Φούλαμ δύσκολα βρίσκει θετικό στοιχείο να στηριχτεί για την επίσκεψή της στην έδρα της Νιούκαστλ. Στα τελευταία 43 παιχνίδια μακριά από το «Craven Cottage», η ομάδα του Κρις Χιούτον μετράει μόνο 4 νίκες, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το έργο της απέναντι στις «καρακάξες». Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η Φούλαμ θα παραταχθεί στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» με τους ίδιους 11 που αντιμετώπισαν την Τσέλσι, την Τετάρτη και η μόνη αλλαγή πιθανότατα θα είναι αυτή της χρησιμοποίησης του Μάθιου Μπριγκς στη θέση του Σαλσίδο.

Πιθανές ενδεκάδες:

Νιούκαστλ (4-4-2): Κρολ – Πιρτς, Κολοτσίνι, Ουίλιαμσον, Χοσέ Ενρίκε – Ρούτλετζ, Σμιθ, Τιοτέ, Γκουτιέρεζ – Νόλαν, Κάρολ

Φούλαμ (4-4-2): Σβάρτσερ – Κέλι, Χιούζ, Χάνγκελαντ, Μπριγκς – Ντέιβις, Ετούχου, Μέρφι, Νταφ – Ντέμπσεϊ, Ντεμπελέ

Τότεναμ – Μπλάκμπερν

Η Τότεναμ συνηθίζει να δέχεται πρώτη γκολ στις φετινές της αναμετρήσεις, κάτι που δείχνουν και οι 8 από τις 12 αγωνιστικές, στις οποίες έχει δει τη μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα της προτού τη στείλει αυτή στην αντίπαλη εστία. Τα «σπιρούνια» από την πρεμιέρα και έπειτα δεν έχουν καταφέρει να κρατήσουν ανέπαφη την εστία τους, ωστόσο στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» θεωρείται το ακλόνητο φαβορί, με μόλις μια ήττα σε 17 παιχνίδια. Την τελευταία στιγμή θα κριθεί η συμμετοχή του Ρομάν Παβλιουτσένκο που ταλαιπωρούταν από πρόβλημα στη μέση, ενώ οι Κιν και Χαντλστοουν δύσκολα θα αγωνιστούν, αφού έχουν υποστεί τραυματισμούς στους αστραγάλους.

Με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία επισκέπτεται το γήπεδο της Τότεναμ η Μπλάκμπερν. Οι «ρόβερς» προέρχονται από δύο σερί νίκες, για πρώτη φορά στο φετινό πρωτάθλημα και η ψυχολογία βρίσκεται στα ύψη, όπως και η αυτοπεποίθηση για θετικό αποτέλεσμα. Στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» βέβαια, τα τελευταία δύο χρόνια, η ομάδα του Σαμ Άλαρνταϊς δεν έχει πάρει ούτε ένα βαθμό, αλλά θα κοιτάξει να το προσπεράσει. Το «βαρύ πυροβολικό» της επίθεσης θα είναι ο Τζέισον Ρόμπερτς, ενώ οι Κιθ Άντριους, Βινς Γκρέλα, Μπενζανί Μουαρουαρί, Στίβεν Ν’Ζοζί και Μάρτιν Όλσον παραμένουν εκτός αποστολής.

Πιθανές ενδεκάδες:

Τότεναμ (4-4-2): Γκόμεζ – Χάτον, Γκαλάς, Καμπούλ, Άσου Εκοτό – Κράνιτσαρ, Χάντλστοουν, Μόντριτς, Μπέιλ – Φαν ντερ Φάαρτ, Κράουτς

Μπλάκμπερν (5-3-2): Ρόμπινσον – Σαλγκάδο, Σαμπά, Νίλσεν, Ζιβέ, Σιμποντά – Εμέρτον, Τζόουνς, Πέντερσεν – Χόιλετ, Ρόμπερτς

Στόουκ – Λίβερπουλ

Τέσσερις ήττες ήταν πολλές για τη Στόουκ και έπρεπε να αντιδράσει. Η ομάδα του Τόνι Πιούλις επικράτησε της Μπέρμιγχαμ με σκορ 3-2 μεσοβδόμαδα και πήρε βαθιά βαθμολογική ανάσα. Επιπλέον, ένα ακόμη γεγονός που σκορπά αισιοδοξία στους «πότερς» είναι η παραμονή στο «Britannia Stadium» για ακόμη μια αγωνιστική, όμως το εμπόδιο της Λίβερπουλ είναι αρκετά δύσκολο. Η Στόουκ συνηθίζει να δυσκολεύει τους μεγάλου αντιπάλους, αν και εντός έδρας έχει τέσσερις νίκες στα τελευταία 13 παιχνίδια. Ο Ράιαν Σόουκρος επιστρέφει στα βασικά πλάνα του Πιούλις, ο οποίος όμως έχει αποφασίσει να ξεκουράσει τον Ρικάρντο Φούλερ.

Η νίκη επί της Τσέλσι μετριάστηκε από την κακή εμφάνιση και την ισοπαλία με τη Γουίγκαν για τη Λίβερπουλ. Οι «κόκκινοι» μπορούν να αισιοδοξούν για τη συνεχή αγωνιστική βελτίωση του Φερνάντο Τόρες, αλλά τα σκαμπανεβάσματα στη συνολική τους απόδοση δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Όπως επίσης δεν μπορεί να προσπεράσει κανείς εύκολα το γεγονός πως ο σύλλογος του Μέρσεϊσαϊντ έχει πάρει τη νίκη στα πέντε από τα τελευταία 24 εκτός έδρας παιχνίδια. Αξίζει να σημειωθεί πως στο «Britannia», η Λίβερπουλ τα δύο τελευταία χρόνια έχει αρκεστεί στο βαθμό της ισοπαλίας. Στο κέντρο της άμυνας επιστρέφει ο Σωτήρης Κυργιάκος που ξεπέρασε την αμυγδαλίτιδα, ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή θα περιμένει τον Γκλεν Τζόνσον ο Ρόι Χότζον. Στον πάγκο των «κόκκινων» θα βρεθούν οι Τζόουνς και Αουρέλιο, ενώ θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση του Ραούλ Μεϊρέλες.

Πιθανές ενδεκάδες:

Στόουκ (4-4-2): Σόρενσεν – Χουτ, Φαγιέ, Σόουκρος, Κόλινς – Πέναντ, Γουάιτχεντ, Ντέλαπ, Εθέρινγκτον – Τζόουνς, Τουντσάι

Λίβερπουλ (4-2-3-1): Ρέινα – Κάραγκερ, Κυργιάκος, Σκρτελ, Κοντσέσκι – Λούκας, Πούλσεν – Κάουτ, Τζέραρντ, Ροντρίγκεζ - Τόρες