Premier League: 14η αγωνιστική (preview)

Η αυλαία της πρώτης μέρας της 14ης αγωνιστικής ανοίγει στο «Έμιρεϊτς». Άρσεναλ και Τότεναμ διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους στο μεγάλο λονδρέζικο ντέρμπι, με τους «κανονιέρηδες» να απειλούν την κορυφή της Πρέμιερσιπ και τα «σπιρούνια» να ξεσπούν την προηγούμενη εβδομάδα και να ετοιμάζονται για τη «μάχη» γοήτρου και βαθμών.



Premier League: 14η αγωνιστική (preview)

Πιο αναλυτικά:

Άρσεναλ – Τότεναμ

Η διαφορά δύο μόνο βαθμών από την πρωτοπόρο Τσέλσι, είναι από μόνη της κίνητρο για την Άρσεναλ να πάρει τη νίκη κόντρα στην Τότεναμ. Η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ κατάφερε να πλησιάσει απειλητικά τους Πρωταθλητές Αγγλίας, πραγματοποιώντας το 2x2 κόντρα σε Γουλβς και Έβερτον, για να «στρογγυλοκαθίσει» στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Ο Τζακ Γουίλσιρ ξεπέρασε το πρόβλημα που τον ταλαιπωρούσε στη μέση και τέθηκε στη διάθεση του προπονητή του, ενώ ο Κοσιέλνι επιστρέφει από τιμωρία δύο αγωνιστικών, μαζί με τον Μπέντνερ που πλέον δεν έχει ενοχλήσεις στους προσαγωγούς. Εκτός αποστολής παραμένουν οι Αλμούνια, Βερμάελεν και Ντιαμπί.

Στην αντίπερα όχθη, οι έτεροι Λονδρέζοι προετοιμάζονται για το μεγάλο ντέρμπι, έχοντας ξεσπάσει κόντρα Μπλάκμπερν την προηγούμενη αγωνιστική, «σπάζοντας» το σερί των τεσσάρων αγώνων πρωταθλήματος χωρίς νίκη. Το μόνο αρνητικό για την ομάδα του Ρέντναπ, είναι πως δεν έχει καταφέρει να κρατήσει ανέπαφη την εστία της για 16 σερί παιχνίδια. Χαρμόσυνα νέα προέρχονται από την κατάσταση του Ζερμέιν Ντεφό, ο οποίος ολοκλήρωσε την αποθεραπεία του μετά την εγχείρηση στον αστράγαλο. Διαθέσιμος και ο Λένον που ξεπέρασε τις μυϊκές ενοχλήσεις, αμφίβολος όμως παραμένει ο Κράνιτσαρ.

Πιθανές ενδεκάδες:

Άρσεναλ (4-2-3-1): Φαμπιάνσκι – Σανιά, Σκιλασί, Κοσιελνί, Κλισί – Σονγκ, Γουίλσιρ – Γουόλκοτ, Φάμπρεγας, Νασρί – Σαμάκ

Τότεναμ (4-4-2): Γκόμεζ – Χάτον, Καμπούλ, Γκαλάς, Άσου Εκοτό – Μόντριτς, Τζίνας, Παλάσιος, Μπέιλ – Ντεφό, Φαν ντερ Φάαρτ

Γουέστ Μπρομ – Στόουκ

Αρκετά ενθαρρυντικό γεγονός για τη Γουέστ Μπρομ, είναι η μια και μοναδική μέχρι στιγμής ήττα στο φετινό πρωτάθλημα, εντός έδρας, από τη Μάντσεστερ Σίτι. Οι νεοφώτιστοι ναι μεν έχουν μείνει χωρίς νίκη τις τέσσερις τελευταίες αγωνιστικές, αλλά σε σχέση με το ματς κόντρα στη Γουίγκαν, όπου υπέστη φυσιολογικά την ήττα, πορεύεται για την αναμέτρηση με τη Στόουκ, με «ηθικόν ακμαιότατον». Μοναδική αμφίβολη συμμετοχή είναι αυτή του Κρις Μπραντ που τραυματίστηκε στους προσαγωγούς μεσοβδόμαδα, στις διεθνείς του υποχρεώσεις, ενώ εκτός αποστολής τέθηκαν τελικά οι Όλσον και Μίλερ. Εξέτισε την ποινή των τριών αγωνιστικών και επιστρέφει ο Γκονζάλο.

Στο «στρατόπεδο» του Τόνι Πιούλις, η ευφορία είναι διάχυτη μετά τη σημαντική επικράτηση επί της Λίβερπουλ, στο «Britannia», που είχε ως αποτέλεσμα για τους «πότερς» να καταλαμβάνουν πλέον τη 10η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Οι εξορμήσεις της ομάδας δεν έχουν θετικό πρόσημο μέχρι στιγμής, αφού από τους 16 βαθμούς, έχει καταφέρει να πάρει μόνο τους 3. Πολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο να παραταχθεί με την ίδια 11αδα που επιβλήθηκε της Λίβερπουλ.

Πιθανές ενδεκάδες:

Γουέστ Μπρομ (4-2-3-1): Κάρσον – Ριντ, Τάμας, Πάμπλο, Σόρεϊ – Μουλούμπου, Σάρνερ – Μπραντ, Μόρισον, Τόμας – Οντεμβίγκι

Στόουκ (4-4-2): Μπέγκοβιτς – Ουίλκινσον, Χουτ, Σόουκρος, Κόλινς – Πέναντ, Γουάιτχεντ, Ντέλαπ, Εθέρινγκτον – Τζόουνς, Φούλερ

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Γουίγκαν

Η αποδεκατισμένη Άστον Βίλα κατάφερε την προηγούμενη αγωνιστική να ντροπιάσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία θα μπορεί να υπερηφανεύεται μόνο για τον βαθμό της ισοπαλίας (2-2) που απέσπασε στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα στο «Βίλα Παρκ». Οι «κόκκινοι διάβολοι» ήταν απαράδεκτοι, δέχθηκαν δύο γκολ, είδαν τους αντιπάλους τους να έχουν δύο δοκάρια και η εικόνα τους, ήταν τέτοια, ομάδας που μπορεί εύκολα να υποταχθεί στον αντίπαλό της. Παρόλα αυτά, το ισόπαλο αποτέλεσμα έδωσε συνέχεια στο σερί των 27 αγώνων για το σύνολο του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Με τον Γουέιν Ρούνεϊ στην αποστολή, αλλά με αμφίβολους τους Φέρντιναντ, Σμόλινγκ και Γκιγκς θα παρουσιαστεί η Γιουνάιτεντ.

Η ισοπαλία (1-1) με τη Λίβερπουλ και η νίκη (1-0) επί της Γουέστ Μπρομ στα δύο τελευταία παιχνίδια, έχουν αποφέρει τέσσερις βαθμούς στη Γουίγκαν και αυτό, μόνο ευχάριστο είναι για την ομάδα του Ρομπέρτο Ντι Ματέο που γνωρίζει τις δυσκολίες της επίσκεψης στο «Ολντ Τράφορντ». Στην έδρα της σημερινής αντιπάλου της, η Γουίγκαν δεν έχει καταφέρει ποτέ να πανηγυρίσει τη νίκη, αλλά ποτέ δεν είναι… αργά. Μοναδικοί απόντες για τους «λάτικς» θα είναι οι Γκάρι Κάλντουελ και Έμερσον Μπόις, ενώ ο Βίκτορ Μόσες θα περάσει από τεστ ετοιμότητας πριν την πρώτη σέντρα.

Πιθανές ενδεκάδες:

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (4-4-2): Φαν ντερ Σάαρ – Μπράουν, Φέρντιναντ, Βίντιτς, Εβρά – Νάνι, Σκόουλς, Κάρικ, Παρκ – Μπερμπάτοφ, Ερνάντεζ

Γουίγκαν (4-5-1): Χαμπσί – Σταμ, Κάλντουελ, Αλκαράζ, Γκοχουρί – Ν’ Ζόγκμπια, Τόμας, Γκόμεζ, Ντιαμέ, Μοσές – Ρονταλέγκα

Μπέρμιγχαμ – Τσέλσι

Η Μπέρμιγχαμ φιλοξενεί τους Πρωταθλητές Αγγλίας, με το βαθμό που πήρε κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι πριν από μια εβδομάδα, να χαρακτηρίζεται μόνο ως… παρηγοριά. Οι «μπλε» έχουν πανηγυρίσει μόνο μια νίκη στα τελευταία δέκα παιχνίδια και αυτός είναι ένας τεράστιος λόγος για να επιφέρει τον προβληματισμό στο σύλλογο. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ακόμη δεν έχει αντιμετωπίζει καμία ομάδα από την πρώτη 5αδα, τότε τα πράγματα είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά. Τη θέση του Κρεγκ Γκάρντνερ αναμένεται να πάρει ο Λι Μπόιερ στο αρχικό σχήμα, ενώ εκτός αποστολής παραμένει ο μέσος της ομάδας, ΜακΦάντεν.

Οι «μπλε» προέρχονται από την εντός έδρας… κηδεία από τη Σάντερλαντ, όπου οι «μαύρες γάτες» έφυγαν από την έδρα των Λονδρέζων με το «τρίποντο», που μάλιστα ήρθε με εμφατικό τρόπο (3-0). Αυτή, ήταν η χειρότερη εμφάνιση της ομάδας του Κάρλο Αντσελότι και μάλιστα, ήταν το δεύτερο παιχνίδι που η εστία των Πρωταθλητών παραβιάζεται πάνω από ένα γκολ. Ο Τζον Τέρι θα απουσιάσει, ενώ ο Άλεξ, παρά την ανάγκη για εγχείρηση στο γόνατο, έθεσε κανονικά εαυτόν στη διάθεση του προπονητή του. Όσον αφορά την αριστερή πτέρυγα, εκεί θα βρεθεί ο Φλοράν Μαλουντά, που θα πάρει τη θέση του Γιούρι Ζιρκόφ. Το δεύτερο από τα τρία παιχνίδια της ποινής του θα εκτίσει κόντρα στη Μπέρμιγχαμ, ο Μίκαελ Εσιέν.

Πιθανές ενδεκάδες:

Μπέρμιγχαμ (4-4-2): Φόστερ – Καρ, Τζόνσον, Νταν, Ρίτζουελ – Λάρσον, Φέργκιουσον, Μπόιερ, Φαχί – Ζίγκιτς, Τζερόμ

Τσέλσι (4-3-3): Τσεχ – Μποσίνγκουα, Ιβάνοβιτς, Άλεξ, Κουλ – Μίκελ, Ραμίρες, Μαλουντά – Καλού, Ντρογκμπά, Ανελκά

Μπλάκπουλ – Γουλβς

Χαμένες ευκαιρίες, δύο πέναλτι που δεν δόθηκαν ποτέ στη Γουέστ Χαμ και αρκετή δόση τύχης περιελάμβανε η εμφάνιση της Μπλάκπουλ στο «Άπτον Παρκ», από το οποίο η νεοφώτιστη ομάδα πήρε το βαθμό της ισοπαλίας, με… χίλιες προσευχές. Ο Χέργουντ «κατάφερε» - γιατί περί κατορθώματος πρόκειται – να χάσει ένα από τα πιο εύκολα γκολ, ενώ κακώς δεν κατακυρώθηκε τέρμα της ομάδας του Ίαν Χόλογουεϊ. Τώρα, κόντρα στους «λύκους», η Μπλάκπουλ θα προσπαθήσει να αποφύγει το… δάγκωμα και να εκμεταλλευτεί την έδρα της. Αμφίβολος είναι ο Τσάρλι Άνταμ που έχει υποστεί τράβηγμα, ενώ ο Ρίτσαρντ Γκίνγκσον θα υπερασπιστεί την εστία της ομάδας, ελέω της απουσίας του Γκιλκς που έχει υποστεί κάταγμα.

Αρκετά κακή ήταν η αμυντική λειτουργία της Γουλβς κόντρα στη Μπόλτον, από την οποία βρέθηκε πίσω στο σκορ από το πρώτο κιόλας λεπτό, με αυτογκόλ. Οι «τρότερς» επιβλήθηκαν εύκολα της ομάδας του ΜικΜακάρθι με σκορ 3-2 και ο τεχνικός των «λύκων» θα πρέπει να βρει λύσεις έτσι ώστε η άμυνα που παρατάσσει να παρουσιάζεται ανταγωνιστική. Η παρουσία στη ζώνη του υποβιβασμού είναι αυτό που επιζητεί διόρθωση, αλλά οι λύσεις δύσκολα θα βρεθούν, από τη στιγμή που η Γουλβς είναι η μοναδική ομάδα που στο φετινό πρωτάθλημα δεν έχει κρατήσει ποτέ ανέπαφη την εστία της. Επιστρέφει ο Μπέρα, έχοντας ξεπεράσει το πρόβλημα που αντιμετώπιζε στο γόνατο, ενώ έτοιμος δηλώσει και ο Στιβ Μουγιόκολο, όπως επίσης και ο Ματ Τζάρβις.

Πιθανές ενδεκάδες:

Μπλάκπουλ (4-1-2-3): Κίνγκσον – Έρντλεϊ, Κάθκαρτ, Έβατ, Κρέϊνι – Άνταμ – Τέιλορ Φλέτσερ, Βον – Γκραντίν, Κάμπελ, Βάρνι

Γουλβς (4-4-2): Χάνεμαν – Φόλεϊ, Μπέρα, Μουγιόκολο, Γουόρντ – Τζάρβις, Χένρι, Μιλίχιας, Χαντ – Ντόιλ, Έμπανκς Μπλέικ

Μπόλτον – Νιούκαστλ

Η Μπόλτον έχει αναδειχθεί σε μια από τις πλέον υπολογίσιμες ομάδες του φετινού πρωταθλήματος της Πρέμιερ Λιγκ. Βρίσκεται στο 5ο «σκαλί» της βαθμολογίας, πραγματοποιεί σπουδαίες εμφανίσεις και κόντρα στη Νιούκαστλ, μετράει έξι συνεχόμενες νίκες στο «Ρίμποκ». Ο Όουεν Κόιλ έχει καταφέρει να συγκεντρώσει και να δημιουργήσει ένα άκρως ανταγωνιστικό σύνολο και κάθε εβδομάδα, η υπερηφάνεια είναι στοιχείο που τον διακρίνει μετά από κάθε αγώνα. Στη διάθεση του προπονητή του τέθηκε ο Γκρέταρ Στέινσον, που επέστρεψε από τιμωρία, ενώ το μυϊκό πρόβλημα που αποκόμισε μεσοβδόμαδα ο Μουάμπα, δεν θα τον εμποδίσει να παίξει κόντρα στις «καρακάξες».

Στην ισοπαλία (0-0) έμεινε η Νιούκαστλ την προηγούμενη αγωνιστική, κόντρα στη Φούλαμ, η οποία θα πρέπει να χρωστάει χάρη στον Σβάρτσερ που ήταν «πανταχού παρών» στις ευκαιρίες που δημιούργησαν οι αντίπαλοι. Με δέκα από τους 18 βαθμούς να έχουν έρθει σε εκτός έδρας αναμετρήσεις και με «διπλά» επί των Άρσεναλ και Έβερτον, η Νιούκαστλ επισκέπτεται το «Ρίμποκ» με αισιοδοξία, αλλά πολλή προσοχή. Εν αναμονή των εξελίξεων στον τραυματισμό του Κάρολ βρίσκεται ο Κρις Χιούτον, ενώ έτοιμος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα και ο Σόλα Αμεόμπι για να τον πλαισιώσει στην επιθετική γραμμή. Τιμωρημένοι είναι οι Τιότε και Μπάρτον.

Πιθανές ενδεκάδες:

Μπόλτον (4-1-3-2): Γιασκελάινεν – Στέινσον, Κέιχιλ, Νάιτ, Ρόμπινσον – Μουάμπα – Λι, Χόλντεν, Τέιλορ – Ντέιβις, Ελμάντερ

Νιούκαστλ (4-4-2): Κρολ – Σίμπσον, Κολοτσίνι, Ουίλιαμσον, Χοσέ Ενρίκε – Γκουτιέρεζ, Σμιθ, Γκουτρί, Λόβενκρατς – Κάρολ, Νόλαν

Λίβερπουλ – Γουέστ Χαμ

Η Λίβερπουλ δεν εμπνέει εμπιστοσύνη σε κανέναν. Η εμφάνισή της στο «Britannia» την προηγούμενη αγωνιστική και η ήττα από τη Στόουκ, επιβεβαίωσε απλά το γεγονός πως η ομάδα του Ρόι Χότζον φέτος προσπαθεί να βρει στέρεα πατήματα, αλλά ακόμη το… παλεύει. Μέγα πλήγμα χαρακτηρίζεται αυτό της απουσίας του Στίβεν Τζέραρντ για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες και οι «κόκκινοι» ζητούν αποζημίωση από την αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία για τη συμμετοχή του παίκτη στο φιλικό με τη Γαλλία μεσοβδόμαδα. Λέιβα και Σπίρινγκ τίθενται εκτός μάχης λόγω τιμωρίας και προβλήματος στον αστράγαλο, αντίστοιχα, με τις επιλογές που έχει πλέον ο τεχνικός της Λίβερπουλ να μειώνονται αισθητά. Εκτός αποστολής ο Τζο Κόουλ που θα επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα.

Η ομάδα του Άβραμ Γκραντ θα πρέπει να τα βάλει με την τύχη της για το τελικό 0-0 κόντρα στη Μπλάκπουλ, αφού έχασε υπεράριθμες ευκαιρίες, ενώ εκφράζει πολλά παράπονα από τη διαιτησία για τα δύο πέναλτι που δεν της καταλογίστηκαν. Η κατάσταση για τα «σφυριά» είναι αρκετά δύσκολη και παρά το γεγονός πως η διοίκηση του συλλόγου δείχνει να στηρίζει τον Ισραηλινό προπονητή, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους οπαδούς. Μοναδικός αμφίβολος είναι ο Σκοτ Πάρκερ, που θα περάσει από τεστ ετοιμότητας λίγα λεπτά πριν το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή.

Πιθανές ενδεκάδες:

Λίβερπουλ (4-4-2): Ρέινα – Κάραγκερ, Κυργιάκος, Σκρτέλ, Κοντσέσκι – Σέλβεϊ, Μεϊρέλες, Πούλσεν, Μάξι – Κάουτ, Τόρες

Γουέστ Χαμ (4-5-1): Γκριν – Γιάκομπσεν, Γκάμπιντον, Άπσον, Ιλούνγκα – Μπεχράμι, Νομπλ, Πάρκερ, Κόβατς Ομπίνα – Πικιόν